Сунчеви УВ зраци су опасни за здравље очију

Сунчеви УВ зраци су опасни за здравље очију
Фото: Pixabay, илустрација

Сунце емитује штетне УВ зраке који могу озбиљно оштетити наше очи. Продужено излагање УВ зрачењу може довести до различитих проблема са очима, укључујући катаракту, макуларну дегенерацију, па чак и рак.

Неопходно је предузети мере предострожности када проводите време на отвореном, током целе године, без обзира на годишње доба, како бисмо заштитили наше очи од штетних утицаја сунчевих УВ зрака.

Сунчане наочаре су неопходан додатак за заштиту ваших очију од штетних сунчевих УВ зрака, а навешћемо у наставку како да заштитите своје очи и које су то потенцијалне опасности од провођења времена на сунцу!

Наочаре за сунце чувају здравље очију

Сунчане наочаре не само да пружају заштиту, већ и помажу у смањењу одсјаја од јаке сунчеве светлости, чинећи га лакшим за уочавање.

Навешћемо неколико кључних ствари на које треба обратити пажњу када бирате сунчане наочаре за заштиту очију од сунца, а као прву издвајамо да када бирате наочаре за сунце, уверите се да нуде УВ заштиту.

Додатно, потражите наочаре за сунце са заобљеним стилом који пружа пуну покривеност вашим очима. Ово ће помоћи да се спречи улазак УВ зрака у очи са стране, а било би добро уколико имају и поларизована сочива.

Она помажу у смањењу одсјаја и побољшавају јасноћу на јакој сунчевој светлости и посебно су корисна за активности као што су вожња, пецање или скијање, због чега поручите онлајн наочаре за сунце и проверите да ли имају УВ заштиту и поларизована сочива.

Сем тога, боја сочива може утицати на то колико видљиве светлости може да прође кроз наочаре за сунце. Сива или смеђа сочива су добар избор за светле услове, док жута или наранџаста сочива могу побољшати контраст у условима слабог осветљења.

Квалитетне наочаре за сунце су важна инвестиција, јер осим што штите ваше очи од УВ зрачења, ношење наочара за сунце такође може помоћи у спречавању напрезања и умора очију.

Када проводите време на отвореном, посебно на јаком сунцу, ношење наочара за сунце може учинити удобнијим гледање и смањити напрезање очију.

Предострожности за заштиту очију од УВ зрака

Да бисте заштитили очи од УВ зрачења, неопходно је предузети неке мере предострожности, а једна од њих је како смо већ споменули ношење наочара за сунце.

Након тога имамо ношење шешира са ободом, што може пружити додатну заштиту вашим очима од сунчевих УВ зрака.

Затим, боравак у сенци може помоћи у смањењу изложености УВ зрачењу, као и у намери да спречите појаву алергије на сунце.

Потражите подручја у хладу када проводите време на отвореном, посебно у време највећег сунца и ако носите контактна сочива, размислите о коришћењу контактних сочива са УВ блокадом која пружају додатну заштиту вашим очима.

Међутим, иако нека контактна сочива нуде УВ заштиту, она покривају само мали део ока. Док наочаре за сунце, са друге стране, пружају потпуну покривеност и заштиту за очи. Дакле, важно је да носите наочаре за сунце поред било каквих контактних сочива са УВ заштитом.

Додатно, наравно уколико проводите много времена на отвореном, правите паузе и проведите неко време у затвореном простору да бисте се очи одмориле од сунчевих УВ зрака.

Предузимајући ове мере предострожности, можете смањити ризик од проблема са очима изазваним УВ зрачењем и рецимо, уживати у безбедном провођењу времена под сунцем.

Треба имати на уму и да сунце није једини кривац за УВ зрачење и да соларијуми емитују висок ниво УВ зрачења, што може бити штетно за очи. Зато се и носе заштитне наочара док користите соларијум, јер могу помоћи у смањењу ризика од оштећења ока, али из потпуне предострожности треба размислити о престанку одласка у соларијум.

УВ зрачење и његов утицај на очи

Сунце емитује три врсте ултраљубичастог зрачења, познате као УВА, УВБ и УВЦ, а УВЦ зрачење је најштетније, али га, на срећу, блокира Земљина атмосфера. Међутим, и УВА и УВБ зрачење може оштетити наше очи.

Продужена изложеност УВ зрачењу може изазвати оштећење осетљивих ткива очију. То може довести до различитих проблема са очима, укључујући катаракту, макуларну дегенерацију, па чак и рак.

Катаракта је стање у којем очно сочиво постаје замућено, што доводи до губитка вида. Док је макуларна дегенерација, стање које утиче на макулу, део ока који је одговоран за централни вид. То може довести до губитка централног вида, што отежава уочавање финих детаља.

Симптоми излагања УВ зрачењу очију можда неће бити одмах очигледни, а симптоми излагања очију УВ зрачењу могу укључивати:

  • Црвене или крваве очи
  • Отечене очи
  • Осетљивост на светлост
  • Замагљен вид
  • Суве очи

Притом, УВ зрачење и даље може бити присутно у облачним данима, тако да је важно понети наочаре за сунце у склопу путне апотеке када идете на одмор.

Дакле, следећи пут када изађете напоље било да прошетате пса или одете на крстарење, обавезно узмите пар наочара за сунце да бисте заштитили очи и побољшали вид!