Стање безбедности на територији Полицијске управе Зајечар повољно током новембра

МУП Републике Србије — Полицијска станица Зајечар

Стање безбедности које покрива Полицијска управа у Зајечару, узимајући у обзир основне показатеље, може се оценити повољно током новембра месеца.

У новембру је укупно извршено 137 кривичних дела што представља скоро идентичан број извршених кривичних дела у односу на исти период прошле године са укупним процентом расветљавања од 61% односно за 8% више у односу на компаративни период.

Највећи број евидентираних кривичних дела је из области општег криминалитета који је у опадању за 11%, од којих се најчешће издвајају имовинска кривична дела, кривично дело крађа – 26, тешка крађа – 9, недозвољено држање оружја – 6.

У извештајном периоду 15 лица је задржано сходно Законику о кривичном поступку и у законском року, уз кривичну пријаву, предато надлежном тужилаштву.

Из области сузбијања наркоманије током новембра месеца укупно је реализовано 19 заплена којом приликом је заплењено 282 грама различитих врста дрога, најчешће марихуане – 194 грама и кокаина – 22 грама, и поднето укупно 24 кривичних пријава.

Подаци јавног реда и мира показују да је током новембра месеца на подручју надлежности Полицијске управе у Зајечару забележено умањење броја извршених прекршаја за 23% у односу на исти период прошле године и поднето укупно 24 прекршајних пријава. Такође у извештајном периоду није евидентиран нити један случај нарушавања јавног реда и мира у већем обиму узимајући у обзир и повећање броја јавних окупљања.

На путевима Зајечарског округа током новембра месеца забележено је за 33% мање евидентираних саобраћајних незгода у односу на исти период прошле године, у којима је једно лице теже и 13 лица лакше повређено, док погинулих лица није било.

У контролама саобраћаја, усмереним на откривање прекршаја који су и најчешћи узроци саобраћајних незгода, током извештајног периода спроведене су три централне и једна међународна акција у којима је откривено 650 саобраћајних прекршаја од чега најчешће прекорачење брзине кретања – 240, некоришћење сигурносног појаса – 101 и употребе мобилног телефона у саобраћају – 14. Због вожње под дејством алкохола санционисано је 19 возача док је 4 задржано у службеним просторијама до истрежњења.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Зајечару, у наредном периоду, наставиће са редовним и појачаним контролама са циљем спречавања и откривања кривичних дела и прекршаја из свих области, наводи се у саопштењу.

Из Полицијске управе Зајечар апелују на грађане да се, у сусрет Новој години, уздрже од употребе пиротехничких средстава чије коришћење може довести до тежих повреда али и пожара и експлозија јер на тај начин могу повредити себе али и друге особе у свом окружењу.