ДруштвоСрпска православна црква и верници славе Марију Магдалену - Благу Марију

Српска православна црква и верници славе Марију Магдалену – Благу Марију

Српска православна црква и верници славе 4. августа спомен на Марију Магдалену, у народу познату као Блага Марија.

Марија Магдалена, позната у народу као Блага Марија, била је блиска ученица и пратиља Исуса Христоса. Православна црква сматра је равном апостолима. Веома поштована, посебно међу женама.

Син Божји ослободио је седам злих демона који су је мучили. Постала је верна следбеница током његовог земаљског живота. Када су разапели Исуса, под крстом на Голготи, са пресветом Богородицом, стајала је и Марија Магдалена. Три пута је посетила Христов гроб, а после Васкрсења, Господ јој се два пута указао. Посетила је Рим, где је изашла пред цара Тиберија коме је даровала црвено бојено јаје. Живот је завршила мирно, у дубокој старости, у Ефесу.

Њене свете мошти касније су пренете у Цариград где је сахрањена у њој посвећеном руском храму.

Спада у непокретне празнике и иако нема „црвено слово“ у црквеном календару, обичаји налажу да се на овај празник не ради у пољу, нити у кући.

Избегавају се тешки физички послови, а дан се проведи у миру, одмору и молитви.

Блага Марија, по народном веровању, сестра је Светог Илије Громовника, те су зато могуће временске непогоде, грмљавина и град, а у народу се за те непогоде каже да „брат и сестра разговарају“.

Према веровању, ако на њен празник, жене оду у цркву, помоле јој се и запале свећу, могу тражити испуњење једне жеље и светитељка их неће одбити.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,874ПратилацаЛајкуј
4,484ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб