ВестиСланиницу и кобасице можете да једете без бриге, али не сваког дана

Сланиницу и кобасице можете да једете без бриге, али не сваког дана

Месо, сухомеснати производи
Фото: Getty Images, илустрација

Ево шта кажу стручњаци о сланиници – не треба да је избегавате, али ни да је једете свакодневно.

Научници са Универзитета у Канади су истраживали везу између црвено и обрађеног меса и ризика од рака, оштећења срца и ране смрти.

Бифтек, кобасице и сланиницу можете да једете сваког другог дана, без бриге за здравље, показала је нова студија.

У истраживању је учествовало више од 54.000 људи, а студије спроведене у Европи, Аустралији, САД и Јужној Америци утврдиле су да је сасвим у реду јести три до четири порције ових намирница недељно.

Научници кажу да људи који ове намирнице једу у просечним количинама могу без проблема тако и да наставе.

„У 12 контролних студија које смо урадили нисмо нашли никакве статистички значајне везе између ризика од рака, срчаних болести и дијабетеса и конзумирања црвеног и обрађеног меса”, каже водећи аутор студије др Бредли Џонстон.

Коментаришући неке раније студије, научници истичу да су претходна открића „непоуздана“ јер је немогуће знати да ли баш месо или неки други фактори повећавају ризик од појединих болести.

Према званичним препорукама британског Министарства здравља, људи не би требало да уносе више од 70 грама дневно црвеног и обрађеног меса.

Стручњак за истраживање рака на Оксфорду, професор Тим Кеј, са друге стране каже да постоје докази да обрађено месо може да узрокује рак црева. Према последњим проценама, око 5.000 људи годишње оболи од рака црева због конзумације обрађеног меса.

Професор Гантер Канле процењује да би смањење конзумације меса смањило број смртних случајева од рака.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,876ПратилацаЛајкуј
4,485ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб