Тимочка КрајинаЗајечарСелаковић: Зајечар ће увек имати подршку Министарства културе

Селаковић: Зајечар ће увек имати подршку Министарства културе

Селаковић: Зајечар ће увек имати подршку Министарства културе

Министар културе Никола Селаковић састао се са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем, а овом приликом разговарало се о оснаживању сарадње и најавио нова улагања Министарства културе у Зајечар.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић изразио је захвалност министру Селаковићу на досадашњој сарадњи и пружању подршке граду Зајечару.

Бошко Ничић – градоначелник Зајечара

„Потребна нам је итекако подршка државе за велике капиталне пројекте као што су Музеј рокенрола и Парк римских императора који је у плану. Планирамо и да култну кафану ’Хајдук Вељков конак’ претворимо у Градску галерију и да Зајечар коначно добије галерију какву заслужује. Ту су и бројне манифестације које реализујемо и надам се да ће ресорно Министарство наставити да нам пружа подршку. Хвала министру Селаковићу на досадашњем залагању за овај град”, казао је Ничић.

Како је истакнуто на састанку Зајечар је град који се издваја у односу на већину других градова у Србији, јер на својој територији има Феликс Ромулијану, споменик културе који је под заштитом Унеска, јер је реч о царској палати римског цара Гаја Галерија чија заштита није само питање града, већ и читаве Србије.

Бошко Ничић – градоначелник Зајечара

„Разговарали смо и о конкретним пројектима, као што је Парк римских императора и Музеј рокенрола. Постигнут је договор да Министарство помогне адаптацију објекта некадашњег ’Хајдук-Вељковог конака’ у Градску галерију. У наредне две године Министарство културе ће заиста свесрдно помоћи овај пројекат и уверен сам да ће град Зајечар добити градску галерију каква доликује”, рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао спремност да се у партнерству са другим министарствима, Владом и председником Републике Србије ради на великим пројектима у области културе града Зајечара.

Селаковић: Зајечар ће увек имати подршку Министарства културе

„Наставићемо да пружамо подршку Народном позоришту Тимочка Крајина – Центар за културу ’Зоран Радмиловић’, кроз програм ’Градови у фокусу’, којим је Министарство културе обезбедило 13,5 милиона динара и тим средствима су завршене две фазе санације ове установе. Као и претходне четири године, кроз различите врсте пројеката смо учествовали у финансирању или суфинансирању и културних манифестација, али и културних садржаја у граду Зајечару. Када се гледа област заштите културног наслеђа и дигитализације, област савременог стваралаштва од 2021. до 2024, Министарство је кроз различите конкурсе у Зајечар уложило преко 65 милиона динара. Ипак, познавајући овај град, знајући какве идеје овај град и његово руководство имају, знајући колико је културна сцена Зајечара нешто што постоји, што се унапређује и гаји већ деценијама уназад, ја сам апсолутно уверен да оно што је раније финансирано у периоду од четири године, добром вољом и нашом сарадњом може да прерасте и у цифру коју би Зајечар, када имате добре идеје, када имате озбиљне пројекте могао да добија на двогодишњем, па можда и на мањем нивоу”, закључио је Селаковић.

Министарство ће наставити да подржава и „Зајечарску Гитаријаду,” као најстарију рок манифестацију у Европи, која ће 2027. године, кад Србија буде домаћин специјализоване Експо изложбе, бити одржана 60. пут и изразио уверење да ће ова манифестација реализовати стратешка партнерства и са привредним друштвима, јер традиција која траје готово пуних шест деценија то и заслужује.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,874ПратилацаЛајкуј
4,486ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб