Можете да га спремите на „хиљаду“ начина, а ево неколико начина на које благотворно делује на систем за варење, нервни систем, регулисање тежине и холестерола!
Купус је изузетно свестрано поврће када је у питању припрема. Можете га рендати за свеже салате, у азијској кухињи припрема се брзо пржен, често се динста, запече у рерни или укисели.
Здрави састојци и мало калорија
Купус има ниску калоријску вредност, али садржи протеине, влакна, витамине Ц, К, Б6, затим калцијум, калијум, магнезијум… У малим количина садржи и витамин А, гвожђе и рибофлавин.
Богат је антиоксидансима, и другим нутријентима који поспешују рад метаболизма и нервног система.
Умањује упалне процесе, и стимулише производњу колагена који је важан за здравље костију, мишића и крвних судова, као и флексибилност коже.
Помаже варење, јер садржи влакна две врсте. Прва стимулишу систем за варење и редовне одласке у тоалет, док други пружају здравим бактеријама у стомаку оптималне услове за развој.
Љубичасти купус богат је биљним пигментима који умањују ризик од срчаних обољења, као и фитостеролима, који умањују ниво штетног холестерола.
Извор: mondo.rs