ВестиШарено јесење паковање здравља: Зашто је купус добар за наш организам

Шарено јесење паковање здравља: Зашто је купус добар за наш организам

Зелени и црвени купус
Фото: Shutterstock, илустрација

Можете да га спремите на „хиљаду“ начина, а ево неколико начина на које благотворно делује на систем за варење, нервни систем, регулисање тежине и холестерола!

Купус је изузетно свестрано поврће када је у питању припрема. Можете га рендати за свеже салате, у азијској кухињи припрема се брзо пржен, често се динста, запече у рерни или укисели.

Здрави састојци и мало калорија

Купус има ниску калоријску вредност, али садржи протеине, влакна, витамине Ц, К, Б6, затим калцијум, калијум, магнезијум… У малим количина садржи и витамин А, гвожђе и рибофлавин.

Богат је антиоксидансима, и другим нутријентима који поспешују рад метаболизма и нервног система.

Умањује упалне процесе, и стимулише производњу колагена који је важан за здравље костију, мишића и крвних судова, као и флексибилност коже.

Помаже варење, јер садржи влакна две врсте. Прва стимулишу систем за варење и редовне одласке у тоалет, док други пружају здравим бактеријама у стомаку оптималне услове за развој.

Љубичасти купус богат је биљним пигментима који умањују ризик од срчаних обољења, као и фитостеролима, који умањују ниво штетног холестерола.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,863ПратилацаЛајкуј
4,536ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб