Размена знања о туризму и винарству између источне Србије и јужне Француске

Размена знања о туризму и винарству између источне Србије и јужне Француске

Студијска група из источне Србије и Шумадије отпутовала је у јужну Француску, у област Окситанију, са циљем размене искуства и знања о туризму и винарству, као и коришћења културног наслеђа за туристички развој региона. Петодневно студијско путовање почело је обиласком тврђаве Каркасон, највећег средњовековног утврђења у Европи, које се налази UNESCO-вој листи Светске културне баштине и које показује колики је значај једног историјског споменика за читав регион.

„Од када је замак Каркасон под заштитом UNESCO-а, долази много већи број туриста, а држава највише финансијски помаже. Доприноси и продаја улазница за ’Шато де Контал’, као и сувенирница, унитар тврђаве”, каже Кристал Ферера из туристичке организације Каркасона.

Пример обједињене туристичке понуде – дегустација вина у средњовековном здању – показао је да туризам и винарство могу да направе занимљиву понуду за посетиоце. Стварање сличних обједињених туристичких понуда у источној Србији један је од циљева пројекта „#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам” који је и организатор овог студијског путовања.

Размена знања о туризму и винарству  између источне Србије и јужне Француске

Важност сарадње између историјских локалитета и винара су препознале и две девојке које се баве производњом вина у Рајачким пивницама. Кристина Лукић, дипломирана енолошкиња, истакла је да је туризам неизоставни део винарске приче.

„Врло је занимљиво како успешно сарађују туризам и виноградари. Направили су врло добру сарадњу, тако што сваке године представљају своја вина у тврђави”, каже Кристина, која ускоро отвара своју винарију на Рајачким пивницама.

Размена знања о туризму и винарству  између источне Србије и јужне Француске

Јелена Цветковић, представница „Удружења младих са Рајачких пивница”, препознала је модел сарадње туризма и виноградарства у Каркасону као веома успешан.

„Највише ми се допала прича како су уклопили туризам и сарадњу са виноградарима и надам се да нешто од тога можемо да применимо и ми, с обзиром да је ситуација код нас доста различита”, оценила је млада виноградарка из Рајачких пивница.

Развојна перспектива региона често лежи на значајном културно-историјским наслеђу.

„Овде видимо пуно историје која је валоризована на прави начин и стављена у функцију развоја. Мислим да ће ових наредних пет дана бити изузетно корисни за нас јер сва ова искуства не морамо да пролазимо корак по корак, јер можемо одмах да научимо”, закључила је Наташа Ђорђевић, представница Регионалне агенција за економски развој Шумадије и Поморавља.

Размена знања о туризму и винарству  између источне Србије и јужне Француске

За туристичке раднике је веома битна размена искустава и идеја, поготово када су у питају успешни модели и трендови. То често подразумева путовања и обиласке других дестинација. Нажалост, пандемија је успорила ову размену знања. Стога је ово студијско путовање за Ивана Мораревића, директора Туристичке агенције „Ђердап травел” од изузетног значаја.

„За нас је ово изузетна прилика да видимо како то можемо да побољшамо и применимо код нас на нашем терену, и да управо преузмемо тај ‘know-how’ систем који овде функционише беспрекорно. Захваљујући Европској унији и ГИЗ-у, ево сада смо у прилици да то на лицу места видимо и да заиста доста тога можемо да научимо овде”, рекао је Мораревић приликом посете Каркасону.

Сврха студијског путовања у јужну Француску је да се открију и усвоје успешни примери симбиозе туризма са осталим привредним гранама и културним наслеђем. То је истовремено и један од циљева пројекта „#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам” који финансирају Европска унија и Влада Немачке, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.