Сигурно сте до сада већ чули и запамтили да је доручак најважнији оброк. А ево и разлога више да нипошто не пропуштате овај оброк.
Следећи пут када у журби помислите да не морате да доручкујете, сетите се овога: ново истраживање је показало да изостављање доручка повећава ризик од смрти услед срчаних болести.
За потребе ове студије сакупљене су информације 6.550 људи средњих година без историје срчаних болести, а научници су их пратили неколико година. Испитивали су их колико често доручкују: 59 одсто њих доручкује сваког дана, 25 одсто понекад, 10,9 одсто их ретко доручкује, а 5,1 одсто никада не доручкује.
Чак и након што су узели у обзир факторе попут пола, социоекономског статуса, навика у исхрани и других фактора, научници су утврдили да је ризик од смрти услед кардиоваскуларних болести повећан за 87 одсто код оних који не доручкују никад, у односу на оне који доручкују сваког дана.
Стручњаци су утврдили да се, између осталог, прескакање доручка повезује са променама у апетиту, мањом ситошћу након каснијих оброка и повишеним крвним притиском.
„Наша студија потврђује неке претходне студије које су такође показале да је прескакање доручка повезано са већим ризиком од срчаних болести”, каже водећи аутор студије др Веј Бао.
Нека ранија истраживања су показала и да прескакање доручка може негативно да утиче на метаболизам и повећа ризик од дијабетеса типа 2.
Дакле, свакако би било паметније да доручкујете нешто ујутро пре него што се ухватите у коштац са свакодневним обавезама…
Извор: mondo.rs