У књажевачком селу Ошљане организована је прва „Прженијада”, гастрономска манифестација, која је окупила велики број посетилаца.
Како би привукли младе људе да се врате у село, али и како би промовисали туристичке потенцијале овог краја, мештани Ошљана одлучили су да организују „Прженијаду”.
„Овај крај има велики потенцијал, јер се села Ошљане и Ново Корито надовезују на обронцима Старе планине, реч је о парку природе. У сусрет свему томе ми покушавамо да подигнемо локално становништво и направимо програм и да подигнемо туристичку понуду. Размишљали смо шта је то карактеристично за наш крај, одлучили смо да буде село Ошљане и да то буде ’Прженијада’”, истакао је др Дејан Крстић, историчар.
Трочлани жири имао је тежак посао да од 13 такмичарских екипа одлучи која је најбоља.
„Жири је осим укуса, оцењивао и припрему на стари начин, као и естетски доживљај. Такмичари су били уједначени, врло тежак посао, врло смо се тешко одлучили и нијансе су у питању. Од 13 такмичара, бар 8 је могло да узме прво место. Фантастична манифестација, феноменални људи и врло сам задовољан”, рекао је Горан Филиповић, члан жирија.
Прво место за најбоље пржено освојио је Дејан Раичић из Ошљана.
„Најбитније је да су састојци из села, из баште која није прскана, а највише је уложена љубав. Ово ми је прва манифестација у којој сам учествовао, прво учешће и прва награда”, рекао је делилац првог места на „Прженијади” Дејан Раичић.
Друго место заузела је екипа „Исто” из Грљана, док су треће место поделиле Зорица Јеленковић из Ошљана и Тања Каменова из Салаша.
Поред домаћих учесника, на овој јединственој манифестацији учествовале су и гошће из суседне Бугарске, које су задовољне организацијом „Прженијаде“, истичући да је ово јело карактеристично како у Србији, тако и у Бугарској.
„Лепо је овде. Правимо пржено на масти где убацујемо празилук, када се он запржи убацујемо зелену паприку, када крене да ври убацујемо патлиџан”, казала је Бојка Иванова из Торлачког друштво „Ждрепче” из Бугарске.
„Драго нам је што смо позвани од стране господина Дејана Крстића да учествујемо на ’Прженијади’ у селу Ошљане. Правимо ‘торлачко пржено’ са перцима од празилука, зеленим паприкама, парадајзом, козјим сиром и свињском машћу”, додала је Данијела Иванова из Бугарске.
Млади људи из овог села желе да на овај начин представе своје село Ошљане, али и да га промовишу.
„Решили смо да направимо манифестацију, јер ово село изумире и желели смо да доведемо људе. Надам се ће следеће године бити боље”, казао је Милош Милошевић из Ошљана.
„Пореклом сам из Бора, али одавде су ми бака и дека и волим да долазим овде, али и да једем пржено”, рекла је Милица Раичић из Ошљана.
„За наше село мислим да је ова манифестација најбоље што је могло да се догоди. Задовољни смо јер је велика посећеност. За једно сеоско домаћинство пржено је некада значило главну храну”, поручила је Милинка Томић, члан Организационог одбора.
Такође, поред гастрономске манифестације, организован је и успон планинара на врх Јаношица, као и Сајам домаћих производа.
Овај медијски садржај суфинансиран је од стране Општине Књажевац. Ставови изражени у подржаном медијском пројекту, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.