Тимочка КрајинаЗајечарПромоција „Лудуса”, јединих позоришних новина у овом делу Европе на 32. „Зорановим...

Промоција „Лудуса”, јединих позоришних новина у овом делу Европе на 32. „Зорановим данима” у Зајечару

Промоција „Лудуса”, јединих позоришних новина у овом делу Европе на 32. „Зорановим данима” у Зајечару

У оквиру пратећег програма 32. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића”, у фоаеју зајечарског позоришта одржана је промоција позоришног часописа „Лудус”.

Члан стручног жирија Фестивала и модератор округлог стола проф. др Ненад Новаковић, рекао је да је „Лудус” ушао у четврту деценију и доживео преко 200 издања, што га сврстава у најбољи позоришни часопис у земљи.

„’Лудус’ је већ ушао у историју, не само као новине које говоре о театру, већ и о осталим актуелним друштвено политичким збивањима у којима је позориште живело и преживљавало”, рекао је Новаковић. Он је додао и да је врло тешко у овим временима одржавати  континуитет излажења, а да томе треба захвалити свим људима од пера, који се ангажују око овог гласила Удружења драмских уметника.

Присутнима се обратио и др Мирослав Радоњић, директор „Стеријиног позорја”, који је рекао да је „Лудус” једини позоришни часопис у овом делу света у коме су се нашла највећа списатељска и глумачка имена.

„’Лудус’ су позоришне новине, које имају дугу традицију, упркос многобројним проблемима који су пратили његово излажење, он је и даље пред нама. Једно кратко време био је само у електронској форми, али су главна уредница и редакција успели да се изборе да поново излази редовно у штампаном облику. Оно што је значајно је да ’Лудус’ прати све што се дешава у позоришном животу у целом региону и да је врло актуелан”, казао је Радоњић.

Позоришне новине „Лудус” издаје Удружење драмских уметника Србије, а главна и одговорна уредница листа је Татјана Њежић, која је рекла  да јој је велика част што је са „Лудусом” присутна на „Данима Зорана Радмиловића” у Зајечару.

„Ако би требало у неколико реченица сажети ’Лудус’, он је осим што је прича о позоришту, и осим што су то, како је Јован Ћирилов говорио, једине позоришне новине у овом делу Европе, изузетно тачна и пунокрвна слика друштва и времена у коме настаје. То је и зато што се и позориште одувек на различите начине бавило временом и темама које су актуелне. Ако погледате неке друге медије, у разним временима су разни идеолошки притисци на снази, тако да официјални медији мање или више тако и кроје слику. Ако са друге стране погледате ’Лудус’, ви ћете видети кроз једну уметничку позоришну визуру, не само причу о позоришту него и слику времена”, рекла је Њежић.

Оно што је битно за овај број „Лудуса”, је да је посвећен „Битефу” и „Данима Зорана Радмиловића”, тако да је публика у прилици да се упозна са дешавањима на овим престижним фестивалима. Оно што је такође у овом новом броју вредно пажње је и неколико интервјуа са младим уметницима.

„Лудус” излази уз финансијску подршку Министарства културе Републике Србије и Секретаријата за културу града Београда.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб