Тимочка КрајинаПрограм свечаности поводом Дана рудара у Бору и Мајданпеку

Програм свечаности поводом Дана рудара у Бору и Мајданпеку

Програм свечаности поводом Дана рудара Србије, који су и ове године, у сарадњи са Градском управом Бора, припремиле две „Зиђинове“ компаније, почиње традиционалном рударском будилицом која ће 6. августа 2024. изјутра проћи свим већим градским улицама и насељима.

На платоу Дома културе је у организацији „Србија Зиђин Копер“ и Народне библиотеке „Бор“ приређена изложба фотографија „Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства“, док ће Музеј рударства и металургије у холу хотела „Језеро“ припремити изложбу под називом „Савремена скулптура у бронзи“. Туристичка организација града Бора ће на Борском језеру, поводом Дана рудара Србије, организовати традиционалну изложбу сувенира, рукотворина и предмета старих заната, која ће бити продајног карактера.

У хотелу „Језеро“ на Борском језеру биће уприличен пријем за делегације високих званичника, бројне пословне партнере и пријатеље компанија, као и за представнике друштвено-политичког живота Тимочке Крајине, али и целе Србије. У официјелном делу најбољим радницима „Србија Зиђин Копер“ и „Србија Зиђин Мајнинг“ биће додељена награда “Инжењер Шистек”, највише признање које се уручује за допринос развоју компаније.

И ове године 6. август две „Зиђинове“ компаније обележавају у знак сећања на првог директора Борског рудника, инжењера Фрању Шистека, чије име носи најпрестижније признање за допринос развоју некада РТБ-а Бор, а данас „Србија Зиђин Копер“.

Награда „Инжењер Шистек“, као највеће признање које борска индустрија бакра додељује најзаслужнијим појединцима и институцијама за истакнуте заслуге и допринос развоју компаније, установљена је далеке 1968. године. „Србија Зиђин Копер“ са задовољством је наставила лепу традицију дугу више од пола века, па се ове године плејади од 401 „Шистековца“ придружују још њих шеснаесторо.

Награда „Инжењер Шистек“ за допринос развоју „Србија Зиђин Копер“ у 2024. години биће уручена: Немањи Аничићу, Саши Милићу, Ивици Младеновићу, Стевану Стојадиновићу (РББ), Драгану Николићу, Дејану Рашковићу (РБМ), Кристијану Вукмировићу, Татјани Тасић (ТИР) и Станиславу Старчевићу (ЕМО).

„Величанственима“ из „Зиђин Копера“, ове године друштво прави и Ивица Билановић из подизвођачке фирме „Зиђин Констракшн“, као и „златна шесторка“ из „Зиђин Мајнинга“, па ће „Шистекову награду“ добити и: Марко Станчић, Небојша Живковић, Оливера Петровић, Мирослав Радосављевић, Тамара Ивановић и Данијела Тодоровић.

Поподневни и вечерњи део програма намењен је грађанима Бора и суседних градова. Њима Град Бор и две кинеске компаније поклањају рукометни и фудбалски спектакл и концерт. Најпре ће у Спортском центру „Бобана Величковић Момчиловић“ пријатељску рукометну утакмицу одиграти суперлигашице из Аранђеловца и Бора – ЖРК „Бекамент“ и ЖРК „Бор Зиђин Копер“, док ће на градском стадиону пријатељску фудбалску утакмицу одиграти тимови „Србија Зиђин Копер“ и „Србија Зиђин Мајнинг“.

У вечерњим сатима, под отвореним небом, на стадиону хотела „Језеро“ од 21:00 сат биће организован концерт „Лексингтон бенда“, а музички програм биће употпуњен наступом ди-џеја и ватрометом.

Богат целодневни програм поводом Дана рудара Србије очекује истога дана и Мајданпечане. Централном градском улицом плесаће кинески лав, а у градском парку биће уприличен програм за најмлађе који ће моћи да уживају у перформансу „Хаос аниматора“, али и у слатком штанду. Градски парк биће тога дана „Парк отвореног срца“, јер ће Мајданпечани гратис добијати мајице, пиће и храну, док ће костимирани аниматори деци делити шећерну вуну и балоне. Мајданпечка установа културе уприличиће и изложбу фотографија суграђанина Милана Клческог под називом „Змајево гнездо“. У поподневним и вечерњим сатима за добру забаву у Мајданпеку побринуће се ди-џеј и од 21:00 сат „Тропико бенд“, а и њихов наступ биће испраћен ватрометом.

Између два рударска празника у заслужену пензију отишла су 202 радника „Србија Зиђин Копер“: 69 из РББ-а, 55 из РБМ-а, 60 из ТИР-а, један из ЕМО и 17 из Генералне дирекције. Они ће, уз редовну отпремнину, добити и новчану награду компаније у износу 20.000 динара.

Традиционални свечани испраћај пензионера биће уприличен у 5. августа у Мајданпеку, а 7. августа у Бору. Борски пензионери окупиће се у клубу „Зијин“ у Брестовачкој Бањи у 15_00 сати и за све њих ће бити организован бесплатан аутобуски превоз (полазак у 14:00 сати са станице код болнице). Пенизонери из Мајданпека дружиће се 5. августа у хотелу „Голден Ин“ од 17:00 сати.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,874ПратилацаЛајкуј
4,484ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб