Тимочка КрајинаПревентивни прегледи у Зајечару и у Бору 8. септембра

Превентивни прегледи у Зајечару и у Бору 8. септембра

Доктор — Болница
Фото: Shutterstock, илустрација

Превентивни прегледи биће организовани и у Зајечару и у Бору, у недељу 8. септембра 2024.

У Здравственом центру Зајечар превентивни прегледи биће организовани од 08:00 до 17:00 сати. За одрасле ће бити организовано мерење крвног притиска, ЕКГ, провера крвне слике, гликемије, тумор маркера (ЦА, ЦА19-9, АФП), пулмолошки преглед. Сваком грађанину старијем од 50 година и са пушачким стажом дужим од 30 година урадиће се и обавезан рентген снимак плућа и ултразвучни преглед абдомена. Уколико се код неког од пацијената пронађе патолошко стање биће упућен на даљу дијагностику и лечење. Потребно је да се заинтересовани грађани прво јаве са здравственом књижицом или неким личним документом, без претходног заказивања, у Службу Опште медицине у Дому здравља, одакле ће, након прегледа, бити упућивани у лабораторију, односно Диспанзер за плућне болести (Одељење пулмологије) и у Службу радиологије ЗЦ Зајечар. Систематски прегледи предшколске и школске деце биће обављани у Служби за здравствену заштиту деце од 08:00 до 17:00 сати (улаз од стране Хитне помоћи).

У Дому здравља у Бору превентивни прегледи биће организовани од 08:00 до 17:00 сати. Прегледи ће бити организовани за све грађане, тако да ће и они без здравственог осигурања бити у прилици да без заказивања ураде: ЕКГ, комплетну крвну слику, гликемију, мерење крвног притиска као и тумор маркере, ЦЕА, Ца 19-9, АФП. У циљу превенције и раног откривања болести градђни ће моћи да обаве и ултразвучни преглед абдомена као и преглед код пулмолога. За децу школског и предшколског узраста биће организовани општи прегледи од стране педијатра у просторијама борског Дома здравља.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,874ПратилацаЛајкуј
4,484ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб