Представа зајечарског позоришта “Чеховљева соба” отворила 59. “Јоаким”, који се у Зајечару одржава после четврт века!

59. Фестивал „Јоаким Вујић“, који се у Зајечару одржава после четврт века, отворила је представа зајечарског позоришта “Чеховљева соба”.

Представа зајечарског театра, која је отворила 59. Фестивал „Јоаким Вујић“ заправо је сценско музичко путовање у Чеховљеву димензију на један занимљив и надахнут начин. Редитељ и глумци упустили су се екипно у интерпретацију његових кратких прича, чуло се на првом фестивалском округлом столу, одржаном након прве фестивлске вечери у фоајеу позоришта.

Своје утиске о раду и настајању представе „Чеховљева соба“ поделили су њени актери: редитељ Никола Завишић, драматуршкиња Уна Ђелошевић и глумци Јелена Рајић, Вујадин Милошевић, Наташа Петровић.

Читање Чехова на начин на који су то учинили редитељ Никола Завишић и Уна Ђелошевић задужена за драматизацију идеју костима и сценски покрет, до сада није виђен на сцени зајечарског театра.

На питање модератора округлог стола професора доктора Ненада Новаковића, какав је био рад на представи, редитељ Завишић је рекао да је био интензиван и занимљив.

„На сву срећу Чехов је толико писао да има материјала за добрих десет позоришних комада. Прва идеја ми је била да направим мању камерну представу за мањи број глумаца. Међутим, како сам упознао цео ансамбл и видео њихово интересовање за ову представу, одлучио сам да у њој учествују сви глумци који то желе. Кренули смо да се расподељујемо, спонтано је дошло до музике коју глумци изводе сами. Чак иако нису вешти свирачи, свирање у овој представи је неко стање емоција које не захтева неку техничку прецизност. Спонтано смо кроз дружење, музику и игру пре свега, дошли до ове форме представе. Искројен је један нови Чехов и трудили смо се да тимски са сцене проследимо до публике нежност, грубост, шалу, апсурд. Одлучили смо се за приче, јер у њима постоји све оно што постоји и у Чеховљевим великим драмама, само сажето. Тако смо понудили путовање кроз девет сасвим различитих кругова живота. Оно што фасцинира је дасвака прича као да је писана данас, није их било потребно осавремењивати, јер је су актуелне и у данашњем времену“ поручио је редитељ Никола Завишић.

Уна Ђелошевић, која је у раду на овој представи била задужена за костиме, концепт, драматизацију и сценски покрет, рекла је да је уживала у раду на представи, али је невероватно јаку емоцију имала и вечерас као гледалац.

„Као део публике поново сам доживела сва осећања која сам имала током рада на представи. Моје најјаче осећање везано за Чехова је заправо та нежност, деликатност, оптимизам који се провлачи кроз свакодневност тих прича о обичним људима. Представу смо радили са неком топлином и саосећањем према свим тим судбинама, трагичним и трагикомичним ликовима и карактерима. Било ми је велико задовољство да радим са глумцима зајечарског театра. И музика и наше улоге су настајали спонтано. Цео ансамбл је подједнако учествовао у раду на представи, тако да је иза нас пре свега један тимски рад на који сам изузетно поносна. Створили смо једну креативну атмосферу током рада и надам се да је публика изашла вечерас окупана истим емоцијама које су и нас водиле током игре“, рекла је Уна Ђелошевић.

Утисак са округлог стола је да је читава публика дисала уз ову представу, а са тим се сложио и један од протагониста, глумац Вујадин Милошевић.

„Рад на представи је био јако инспиративан и интересантан. Све је кренуло од почетка без неког оптерећења, вођено добром енергијом, где смо се сви ми после много година ухватили за музичке инструменте. Било је јако пуно посла, скоро два месеца интензивног рада,одрицања, али је резултат очигледан, што је и публика препознала.“

Глумицу Наташу Петровић је рад на представи подсетио на академију и студентске дане, али како сама каже врло брзо је „једва чекала да дође на пробу“.

Глумица Јелена Рајић је подсетила да је сан сваког глумца да игра Чехова и према њеним речима Никола и Уна „запосели су све својом енергијом“.

Уложени труд и енергија која исијава са сцене из читавог ансамбла учинила је да публика не осети безмало два сата трајања представе, којој се прогнозира дуго играње.

У представи зајечарског театра „Чеховљева соба“, играју: Вујадин Милошевић, Марија Станковић, Габријел Бећаревић, Предраг Грбић, Ивана Бартуњек, Бранислав Мијатовић, Милош Танасковић, Викторија Арсић, Наташа Петровић, Сања Недељковић, Јелена Рајић и Ана Бретшнајдер.