ДруштвоПравославни верници славе Свету Петку Трнову

Православни верници славе Свету Петку Трнову

Света Петка Трнова

Српска православна црква и верници прослављају 8. августа Свету великомученицу Параскеву Римљанку, познатију као Трнова Петка.

Празником Свете Петке Трнове се завршава мали летњи „циклус женских празника“, коме припадају и Огњена и Блага Марија.

Родом Римљанка, преподобна мученица Параскева, рођена у хришћанској породици, живела је у другом веку. После смрти родитеља, који су били веома имућни, све наслеђено је поделила сиротињи и замонашила се. Због вере у Господа, затварана је, мучена и на крају посечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија, око 140. године. По налогу бугарског краља Асена пренесена је у Трново и сахрањена у цркви названој њеним именом. Њене мошти касније су пренете у Цариград.

За Трнову Петку кажу да је и женски празник, јер га славе жене.

У неким крајевима жене посте седам дана, да би се на овај празник причестиле.

Према веровању, жене се на овај дан не баве кућним пословима, већ треба да празнују и проведу дан у радости, миру и молитви.

На данашњи дан никако не ваља месити хлеб, прати веш, износити пепео или радити било шта од ручних радова, да женама током године не би трнуле руке.

Према обичајима, жене и девојке беру свеже цвеће и са њим украшавају своје домове како би у њима целе године владали мир и слога.

Верује се да да на овај празник треба обући нову и лепу одећу, посебно девојчицама, како би их пратила срећа.

Понегде се прослављају и заветине и манастирске славе.

Света Петка Трнова која је била Римљанка и која се слави у августу, није иста светица као и Света Петка која је била Гркиња и слави се у октобру.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,874ПратилацаЛајкуј
4,486ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб