Православни верници прослављају јесењи Крстовдан

Крстовдан (јесењи)

Православна црква и верници прослављају јесењи Крстовдан 27. септембра, велики празник и помен на догађај када је пронађен крст на којем је распет Исус Христос.

Крстовдан се слави два пута годишње – 18. јануара и 27. септембра.

Према причама, овај празник се слави на дан када је царица Јелена, мајка цара Константина, пронашла Часни крст на коме је распет Исус Христос на Голготи. Патријарх Макарије је, после открића царице Јелене, пред окупљеним народом уздигао Крст који је Христос носио до Голготе, па отуда и назив Возвиждење у богослужбеном календару где је празник обележен црвеним словом као заветни празник.

Верници би требало на овај празник да држе строги пост и једу се само грожђе и хлеб. Грожђе је симбол победе, плодности и обиља и верује се да ће све који на овај празник посте на овај начин пратити срећа и успех целе године.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста, па су зато пред богом посебно одговорни за своје поступке.

Према веровању, на овај дан треба да се опере сав веш и кућа детаљно очисти.

На овај празник ваља освештати босиљак који односи негативну енергију и чисти карму.

Треба ископати рупе за сађење воћака, како би им се гране што више разгранале. У околини Лесковца на овај дан људи су у цркви освештавали босиљак, грожђе, жито и јабуке.

Требало би да вратите све дугове на јесењи Крстовдан, како бисте чисти ушли у ову годину.

У свим селима исплаћују пољаке, који чувају поља од Ђурђевдана до Крстовдана и који терају птице и наплаћују глобе од оних чија стока прави штете на туђим њивама. Исплаћује се онолико колико је договорено ο Ђурђевдану.

Према обичају, на овај дан се стока премазује катраном у занку крста да би сезаштитила од болести.

Верује се да се на Крстовдан змије повуку на починак и да их од тада више нема.

Ако је на Крстовдан облачно, зима ће бити богата снегом, а ако је суво, наредна година ће бити сушна. Ако до Крстовдана не оду ласте, неће бити јаке зиме. Тиха киша о Крстовдану предсказује благу зиму, грмљавина плодну годину. Ако је ведар дан на овај празник, биће сувомразице.