ВестиПоскупљује струја од 1. децембра

Поскупљује струја од 1. децембра

Бројило за струју – Струјомер
Фото: Shutterstock, илустрација

Електрична енергија ће од 1. децембра за домаћинства поскупети 3,9 одсто, најавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Он је за РТС рекао да је Агенција за енергетику дала сагласност за поскупљење струје и прецизирао да ће струја бити скупља на рачунима од децембра, који пристижу у јануару.

Према његовим речима, струја за индустрију неће поскупљивати.

Антић је рекао да дуже од две године није било корекција цена струје.

„Последњи пут је значајније подизана 2015. године, 2016. и 2017. била је минимална корекција, 2018. и 2019. није било корекције. Имали смо оправдане захтеве енергетских компанија, све већи је улазак обновљивих извора енергије, има трошкова преношења те енергије, али постоји и значајан раст цена струје на светском тржишту”, нагласио је министар енергетике.

Поскупљење је, каже, далеко испод захтева и трошкова енергетских компанија.

„И са том ценом имамо најјефтинију струју у региону, Европи, источноевропским земљама. Да кажем да је струја у Србији за 7,2 одсто нижа него у Македонији, 18,9 одсто него у БиХ, 24 одсто него у Албанији, 35,8 одсто него у Бугарској, 79,97 одсто него у Хрватској, 85 одсто него у Румунији, 125 одсто него у Словенији”, рекао је Антић.

Када је реч о другим енергентима, министар је рекао да њих има довољно и да неће поскупљивати.

Коментаришући евентуално заустављање дотока гаса из Русије преко Украјине, Антић је рекао да Србија води рачуна о својој енергетској стабилности и да „има сценарио за сваку од ситуација“.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб