Почињу Богородичини дани, а Зајечар обележава Дан града 6. октобра

Дан града Зајечара – 6. октобар

У Зајечару ће бити обележен Дан града, а почињу и Богородичини дани, у недељу 6. октобра 2024.

Обележавање Дана града Зајечара почиње литургијом у Саборној цркви у 08:30 сати, а након литургијског сабрања и резања славског колача, планиран је одлазак до Богородичне куће.

У подне у Народном позоришту Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“ у Зајечару биће одржана свечана академија на којој ће бити уручена признања добитницима највиших годишњих награда.

У понедељак 7. октобра, у обновљеној Богородичиној кући (у Улици Светозара Марковића број 45), у 08:00 сати, Митрополит тимочки Иларион служиће архијерејску литургију. Истог дана, у Гостопримници, са почетком у 19:00 сати, архимандрит Василије Костић одржаће промоцију своје нове књиге „Свети Лекари“.

У уторак 8. октобра, владика Иларион ће у Саборном храму Пресвете Богородице, од 08:00 сати, служити Свету архијерејску литургију.

Сваке године 6. октобра у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, на празник Зачећа св. Јована Претече, служи се света литургија у знак сећања на чудесно јављање лика Пресвете Богородице Пећке, која је заштитила Зајечар 1944. године у време ратних сукоба приликом ослобађања у Другом светском рату. Лик иконе Пресвете Богородице Пећке појављивао се од 6. до 8. октобра 1944. године у подруму једне породичне куће у Зајечару, у време највећих борби за ослобођење града, између руске војске и немачких окупационих снага. Кријући се од непрестаног гранатирања, велики број цивила ратне дане проводио је у подруму ове куће молећи се Пресветој Владичици да спасе град и његове становнике од уништења. Јављањем Свог Пречистог лика Пресвета Богородица пружила је помоћ и утеху грађанима Зајечара, а град је убрзо и ослобођен.