Почиње 11. Позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”

11. Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”: Прес-конференција

Позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”, 11. по реду, биће одржан у зајечарском театру од 1. до 5. децембра 2021. године, истакнуто је на прес-конференцији у Установи НПТК – ЦК „Зоран Радмиловић” у Зајечару.

Фестивал ће отворити представа „Палчица” Позоришта лутака из Ниша, у среду, 1. децембра 2021. У четвртак, 2. децембра, зајечарски малишани моћи ће да уживају у представи „Аска и Вук” Позоришта „Пан театар” из Београда. Представа „Страхиња” Првог приградског позоришта „Плус театар” из Лазаревца биће изведена у петак, 3. децембра. Народно позориште из Лесковца представиће се комадом „Пинокио”, у суботу, 4. децембра. Фестивал ће бити завршен представом „Лепотица и звер” Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић” Зајечар, у недељу, 5. децембра.
Почетак свих представа заказан је за 18:00 сати.

Владимир Ђуричић — директор установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић”

„Посебно нас радује то што ће фестивал затворити премијера наше представе ’Лепотица и звер’ коју је по сопственом тексту режирао Жељко Хубач и која је већ гостовала на фестивалима као претпремијера. На 14. Фестивалу за младе и децу професионалних позоришта Србије ’Мали Јоаким’ у Крушевцу ова представа је освојила две награде: нама најдражу награду дечјег жирија за најбољу представу и награду стручног жирија за најбољу маску”, истакао је Владимир Ђуричић, директор Фестивала и директор НПТК – ЦК „Зоран Радмиловић”.

У оквиру пратећих манифестација фестивала, од 1. до 5. децембра у фоајеу позоришта биће отворен Сајам књижевности за децу у организацији НПТК – ЦК „Зоран Радмиловић” и књижаре „Калиграф” из Зајечара, с циљем да се деци приближи књига. Такође, 5. децембра у 17:30 сати биће промовисана књига „Драме за децу” аутора Жељка Хубача, у издању Установе НПТК – ЦК „Зоран Радмиловић”.

Комплет карата за пет представа је 1.000 динара , с тим што је комплет за једног родитеља или пратиоца бесплатан. Цена појединачне карте је 250 динара, а карта за родитеља или пратиоца је бесплатна.

11. Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”: Прес-конференција

Закључком Штаба за ванредне ситуације града Зајечара, улаз на фестивал биће омогућен само онима који су примили најмање две дозе било које вакцине (а од пријема друге дозе је прошло минимум 21 дан), имају потврду о прележаној COVID-19 инфекцији или PCR/AG тест који није старији од 48 сати од дана посете фестивалу.
Лица млађа од 15 година нису дужна да имају наведене потврде и сертификате, али су у обавези ношења заштитних маски као и сви други посетиоци.

У току трајања фестивала у сали Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић” у Зајечару дозвољено је 50% попуњености капацитета и обавезно је ношење заштитне маске све време боравка у сали и холу позоришта.

Од 2009. године одржава се и „ЗајеЧАР”, Међународни позоришни фестивал за децу, смотра врхунских позоришних представа за најмлађе професионалних театара из земље и иностранства.

11. Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”: Прес-конференција

Ове године због пандемије корона вируса није очувана међународна димензија фестивала, јер би био превелики ризик да долазак позоришта из других земаља на фестивал за децу.

Како је истакнуто на прес-конференцији, глумци и техничка екипа зајечарског театра вратили су се из Црне Горе, са турнеје са представом „Антигона”, рађеној у копродукцији са приштинским позориштем, где су са успехом гостовали у Никшићу, Котору и Херцег Новом.

Зајечарском позоришном ансамблу предстоји средином децембра још једна турнеја, овога пута у Босни и Херцеговини, са представом „Петра”, по тексту и у режији Ирфана Менсура, која селектована је за учешће на позоришном фестивалу „Дани Јурислава Коренића” који се одржава у Сарајеву, у организацији „Театра 55”, а ова представа биће одиграна и у Бијељини. Током децембра „Петра” ће гостовати и у Крушевцу.
Такође, зајечарски театар припремиће наредног месеца и новогодишњу представу за најмлађе.