Почео са радом Институт за урбану мобилност

Почео са радом Институт за урбану мобилност

У Београду се у периоду од првог до трећег октобра одржала прва регионална конференција посвећена одрживој урбаној мобилности „Traffic for all” (Саобраћај за све).

Присутни на конференцији су могли да се упознају са примерима добре праксе у Европи и региону. Конференција је окупила угледне стручњаке, удружења грађана и активисте из Србије, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Француске, Холандије, Мађарске, Аустрије, Луксенбурга и Албаније.

У склопу конференције је представљен Савез удружења Институт за урбану мобилност (www.urbanamobilnost.org), као и план рада, мисија и циљеви којима ће се Институт бавити.

У Институту полазе од задате чињенице да се уређеност и величина једне заједнице огледају у њеном односу према најслабијима. Рањиви учесници у саобраћају (деца, пешаци, бициклисти, особе са инвалидитетом, старија лица) свакако представљају најслабије и најрањивије чланове друштва када се говори о саобраћају.

„Рањиви учесници у саобраћају треба да уживају посебну заштиту у саобраћајном систему и приликом деловања у систему безбедности саобраћаја, безбедност рањивих учесника треба да буде приоритет”, наглашава Зоран Буквић испред Института.

Игор Велић као један од оснивача Института образложе да савремен концепт заштите рањивих учесника у саобраћају мора да подразумева примену „Хуманог инжењеринга“. Концепт који захтева другачији приступ у решавању проблема и другачије обликовање саобраћајног и урбанистичког простора уз примену иновативних, практичних и једноставних решања која би задовољила све учеснике у саобраћају“.

„Улица је основни архитектонски простор града и није намењена само за кретање моторних возила”, додаје Велић

Марко Мазалица, председник Института је представио примарне области којима ће се Институт бавити:

  • Саобраћај и саобраћајна политика, са нарочитим освртом на безбедност саобраћаја, урбану и микромобилност, транспорт, бициклистички и јавни саобраћај, употребу савремених технологија и аутономних возила у саобраћају,
  • Заштита животне средине и одрживи развој и
  • Урбанизам и просторно планирање

Како би Институт фукционисао на стручном нивоу оформљена су и три сектора:

  • Научно-истраживачко одељење
  • Одељење јавних политика
  • Промотивно-превентивно одељење

Ова прилика је искоришћена како би се стручњаци, удружења грађана, активисти, медијски радници и представници приватног и привредног сектора јавили и укључили у рад Института.

Савез удружења Института за урбану мобилност је настао у склопу активности које се спроводе као део пројекта „За снажније грађанско друштво”, који спроводи ПартнерсГлобал уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID) и Владе Швајцарске путем Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC).