Пет новозаражених у Зајечару: Епидемиолошка ситуација се погоршава

Град Зајечар — COVID-19

На основу 26 обрађених PCR тестова у Зајечару данас је потврђено пет нових случајева инфекције вирусом COVID-19. Све особе су мушког пола, старости од 9 до 70 година живота.

Укупан број инфицираних, након најновијих случајева, попео се на 467 особа од чега је 211 женског и 256 мушког пола. Од овог броја 416 особа више нема позитиван PCR налаз. Четири особе су преминуле. На Инфективном одељењу ЗЦ „Зајечар” налази се 11 инфицираних особа док је осталих 36 активних случајева на кућном лечењу и у изолацији.

Штаб за ванредне ситуације се обратио следећим саопштењем:

„Епидемиолошка ситуација у граду се, нагло погоршава те су све инспекцијске службе, сходно јучерашњем састанку на нивоу округа, добиле налог за ригорозну контролу и кажњавање свих који не поштују прописане мере.

Уколико се овакав тренд броја инфицираних настави и наредних дана, и мере за сузбијање ширења инфекције не буду поштовале, градски ШВС предузеће мере скраћивања радног времена свих објеката, као и затварања свих градских јавних установа и одржавање било каквих манифестација на територији града.

Још једном апелујемо и молимо све предузетнике, привредне субјекте и руководиоце институција (банке, поште, хотели, ресторани и кафићи…) да поведу рачуна о стању дезо баријера (уочено је да су исте или суве или толико прљаве да представљају извор заразе, а да многи исте и немају), као и о обавези дезинфекције руку приликом уласка у њихове објекте.

Безпоговорна обавеза правилног ношења маски и дистанце се подразумева и инспекцијске службе ће по овом питању имати нулту толеранцију.”