Због ових здравствених предности, сигурно ћете их уврстити у свој јеловник, ако већ нисте.
Пистаћи су један од омиљених грицкалица код многих људи, а њихове здравствене благодати су многоструке.
Пуни су витамина А, Б6, Ц и Е који су важни за рад срца, јачање имуног система, штите од штетних зрачења, одлични су за превенцију рака и очување нервног система. Богати су магнезијомом, гвожђем, калцијумом, фосфором, цинком, манганом, калијумом и бакром.
Поред тога, садрже и влакна која су потребна за здравље пробавног тракта.
Зато се препоручују људима који муку муче са анемијом јер они подижу гвожђе. Поред тога, ако имате грчеве у стомаку, пистаћи ће вам помоћи да олакшате тегобе.
Пистаћи убрзавају метаболизам и регулишу килажу, а захваљујући влакнима, беланчевинама и мастима брзо стварају осећај ситости.
Иако пистаћи имају мање калорија од других орашастих плодова, не претерујте са конзумирањем.
Најбоље је да купите неољуштене пистаће. С обзиром на то да ће вам бити потребно више времена да их очистите од љуски, већа је вероватноћа да нећете претерати с њиховом количином.
Лековита својства пистаћа
Спадају међу најстарије орашасте плодове. Стари римски владари су их сматрали правом посластицом. И дан данас се препоручују за грицкање не само због доброг укуса, већ и због бројних добробити за људски организам.
Одлични су у борби са анемијом, регулишу телесну тежину, снижавају лош холестерол, смањују ризик од болести срца и чувају вид.
Извор: espreso.rs