ВестиОвако себи скраћујете живот

Овако себи скраћујете живот

Забринута млада жена лежи на каучу
Фото: Shutterstock, илустрација

Ствари које свакодневно радите итекако имају на утицаја на ваше здравље, па тако неке ствари могу да утичу и на ваш животни век.

За здравље није важно само да се здраво храните и да будете физички активни. Постоје и неке ствари којима свакодневно себи скраћујете живот, а да тога можда нисте ни свесни.

„Лоше навике временом могу да се одразе на ваше здравље”, каже др Џенет Нешајват. Тако, на пример, превише алкохола може да оштети јетру и срце, као што неспавање може да ослаби имунитет, и доведе до дугорочних здравствених проблема.

Да бисте „продужили” животни век, избегавајте ове ствари — јер, ако их радите и само два пута дневно, скраћујете себи живот.

Пушите

Студија спроведена 2013. године је показала да пушењем себи скраћујете живот за најмање десет година.

„Пушење, колико је до сада познато, води до ране смрти”, каже др Нешајват. Може да доведе до низа здравствених проблема, попут срчаних болести, инфаркта и повишеног крвног притиска.

Такође, може да изазове и разне облике канцера, укључујући и рак бешике, плућа, бубрега, грла.

Судећи према тој студији, одрасли људи који су успели да престану да пуше тиме су „додали” себи између шест и десет година живота, у поређењу са онима који су наставили да пуше.

Пијете алкохол

„Ако пијете више од два алкохолна пића дневно, тиме доприносите ризику од ране смрти, повезаној са болестима јетре, панкреаса и срца”, каже др Сима Сарин.

Не морате да престанете потпуно да пијете алкохол да бисте дуже живели. Само, пијте умерено, то је важно!

Гледате телевизију дуже од сат времена

„Ако телевизију гледате дуже од сат-два дневно, то има лош утицај на ваш животни век”, тврди стручњак за здравље Нејт Мастерсон. „Разлог за то је што вишесатно гледање телевизије лоше утиче на квалитет сна, а доводи и до умора”.

Стручњаци са Харварда су открили да гледање телевизије само два сата дневно повећава ризик од ране смрти и срчаних болести. Такође, студија спроведена на Универзитету у Kвинсленду је показала да „сваки сат гледања телевизије после 25. године живота смањује ваш животни век за 21,8 минута”.

Заборављате да оперете руке

„Од малих ногу вам говоре да морате да перете руке пре јела”, подсећа др Дејвид Гројнер. „Kада то не радите, потенцијално можете да унесете у тело милионе бактерија и болести”.

Из америчког Центра за контролу и превенцију болести додају да прање руку буквално може да вам спасе живот. Наиме, прањем руку се спречава око 30 одсто случајева мучнине повезане са дијарејом и 20 одсто респираторних инфекција.

Бринете

Свако од нас има своје бриге, али је опасно ако живите у стању анксизоности јер то може да вам наруши здравље. Студија спроведена 2012. године је открила везу између благе анксиозности и краћег животног века.

Научници су узели информације од око 68.000 одраслих људи, који су говорили о свом здрављу и благостању. Људи који су рекли да су „благо узнемирене” имале су 29 одсто већи ризик од ране смрти услед срчаних болести или инфаркта. Научници закључују да чак и блага депресија и анксиозност доприносе кардиоваскуларним болестима.

Многи, пола у шали, пола озбиљно кажу „од нечега мора да се умре” — јасно, али нема потребе да себи свесно скраћујете живот. Сада када сте свесни које навике вам потенцијално скраћују животни век, можете више да се потрудите да их искорените и повећате своје шансе да живите дуго и срећно.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,875ПратилацаЛајкуј
4,485ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб