Тимочка КрајинаЗајечарОтворена изложба уникатних плаката Љубисава Милуновића у галерији позоришног музеја у Зајечару

Отворена изложба уникатних плаката Љубисава Милуновића у галерији позоришног музеја у Зајечару

Изложба уникатних плаката Љубисава Милуновића у галерији позоришног музеја у Зајечару

Отварањем изложбе у галерији позоришног музеја, направљена је дивна увертира у прво фестивалско вече 32. „Дана Зорана Радмиловића”. Изложбу  је отворила историчар уметности Марија Симоновић, која је рекла да јој је част да вечерас буде на Фестивалу, који она као и сви Зајечарци доживљава као посебан празник.

,,Срећна сам што вечерас отварам изложбу уникатних плаката Љубисава Милуновића. Да је друга прилика у питању, вероватно бих рекла академског сликара , али с обзиром да ову изложбу отварамо под окриљем фестивала који је посвећен чувеном извођачу глумачких радова, мислим да је пригодније да кажем да је ово изложба извођача сликарских радова Атељеа 212, господина Љубисава Милуновића.

„Срећна сам што вечерас отварам изложбу уникатних плаката Љубисава Милуновића. Да је друга прилика у питању, вероватно бих рекла академског сликара, али с обзиром да ову изложбу отварамо под окриљем фестивала који је посвећен чувеном извођачу глумачких радова, мислим да је пригодније да кажем да је ово изложба извођача сликарских радова ’Атељеа 212’, господина Љубисава Милуновића. Поставка обухвата 20 позоришних плаката. Они представљају визуелни сажетак развитка позоришног плаката, који је од свог настанка еволуирао од парчета папира обавештајне природе, преко сведочанства о догађају који промовише, до аутентичног ауторског израза. Поступак који користи Милуновић, дакле руком обликована реч и слика, почетком 19. века када се јављају први позоришни плакати, био је једини начин да се успостави дијалог и привуче гледалац. У савременом контексту, такав поступак, претворен је у уникатно ауторско дело. Међутим, оно што је важно нагласити јесте да Милуновић том аутентичношћу не само да не одузима већ готово стратешки прати основне функције плаката као форме. Он тако својим плакатима наговештава дух и садржај позоришног комада који најављује, негује позоришне куће које представља и оставља не само документарни већ и уметнички траг о представи коју промовише”, рекла је на отварању изложбе Марија Симоновић.

Љубисав Милуновић рођен је 1948. године у Љубави, општина Крушевац. Факултет ликовних уметности и постдипломске студије завршио је у Београду у класи професора Младена Србиновића. Излагао је на бројним самосталним и колективним изложбама у Србији и иностранству. Његова дела се налазе у еминентним приватним домаћим и страним колекцијама. До сада је имао 16 самосталних и 36 групних изложби. Учесник је бројних хуманитарних акција и ликовних колонија. Живи и ради у Београду.

Поставка уникатних плаката Љубисава Милуновића може се разгледати у зајечарском позоришном музеју до 24. октобра.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб