Одржана највећа прекогранична манифестација „Сабор на Кадибогазу“

Одржана највећа прекогранична манифестација „Сабор на Кадибогазу”

Побратимљене општине – општина Књажевац из Србије и општина Белоградчик из Бугарске, годинама негују економску, културну и туристичку сарадњу. Дружење две вароши и два народа крунисано је „Сабором на Кадибогазу“, јединственом и највећом прекограничном манифестацијом на Балкану.

Сабор је званично отпочео у петак, 19. јула 2024. када је граница између две државе традиционално отворена.

Венце су на споменик пријатељства српског и бугарског народа положили са српске стране заменица председника општине Књажевац Марија Јеленковић и помоћник председника Мишел Николић, а са бугарске стране председник општине Белоградчик Бојан Минков и председник Скупштине општине Белоградчик Ангел Георгијев.

Посетиоце су поздравили високи званичници из Бугарске и Србије. У име општине Књажевац грађанима се обратила заменица председника општине Марија Јеленковић, а у име општине Белоградчик председник општине Бојан Минков.

На десетине излагача и са српске и са бугарске стране представили су своје производе купцима и гостима Сабора. Посетиоци су уживали у доброј храни, али и у културним садржајима обе земље.

Општина Књажевац и општина Белоградчик организовале су културно-уметнички програм, а специјални део програма био је концерт Биљане Јевтић и Аце Илића.

Сабор на Кадибогазу је привредна и културна манифестација на којој се приказује народно културно стваралаштво и привредна понуда насеља са обе стране границе.