Тимочка КрајинаЗајечарОдржана дводневна манифестација 12. „Башта Балкана” у Великом Извору

Одржана дводневна манифестација 12. „Башта Балкана” у Великом Извору

Одржана дводневна манифестација 12. „Башта Балкана” у Великом Извору

У Великом Извору, код Зајечара, одржана је дводневна манифестација 12. „Башта Балкана”.

Овогодишња манифестација традиционалног народног стваралаштва окупила је око 1.000 учесника из неколико држава: Србије, Бугарске, Румуније, Грчке, Северне Македоније…

На почетку друге вечери присутне је поздравио градоначелник Зајечара Бошко Ничић. Градоначелник је истакао да на територији града готово не постоји село које нема своју манифестацију и да је Велики Извор, као једно од највећих зајечарских села, организатор и једне од највећих и најзначајнијих манифестација. Најавио је да ће се и убудуће улагати и радити на очувању фолклорних друштава у сваком месту.

У богатом културно-уметничком програму, који је имао такмичарски карактер, наступили су бројни КУД-ови са територије града Зајечара: „Граничар” из Халова, „Врело” из Николичева, „Дубочане” из Дубочана, „Шљивар” из Шљивара, „Грљан” из Грљана, „Зоран Гајић” из Рготине, „Ново доба” из Грлишта, „Младост” из Велике Јасикове, „Ромулијана” из Гамзиграда, „Божур” из Звездана, ФСДР „Јовица Јоца Михаиловић” Зајечар, КУД „Пензионер” и КУД „Никола Пашић” из Зајечара, као и домаћин КУД „Стојан Николић Чиле”.

Кристијан Ристић – селектор фестивала „Орфеј у Београду” и Зорица Милановић – селекторка фестивала „Харилиотика“ у Солуну, изабрали су победнике у више категорија:

  • Најбољи коловођа – Милош Мишић (Велики Извор);
  • Најбољи кец – Милица Лепојев (Велики Извор);
  • Најбољи мушки играч дечјег фолклора – Лазар Трановић (Халово);
  • Најбољи женски играч дечјег фолклора – Лара Катић (Николичево);
  • Најбољи мушки играч омладинског фолклора – Михајло Илић (Рготина);
  • Најбољи женски играч омладинског фолклора – Сара Голубовић (Гамзиград);
  • Најбољи мушки играч ветеранског фолклора – Бобан Баљевић (Зајечар);
  • Најбољи женски играч ветеранског фолклора – Марија Ивковић (Зајечар);
  • Најоригиналнија ношња – „Божур” (Звездан), „Стојан Николић Чиле” (Велики Извор) и „Граничар” (Халово);
  • Најбољи изворни КУД – „Граничар” (Халово), „Дубочане” (Дубочане) и „Шљивар” (Шљивар);
  • Најбољи кореографисани КУД – „Зоран Гајић” (Рготина), „Ромулијана” (Гамзиград), „Ново доба” (Грлиште);
  • Најбољи кореограф – Миодраг Илић (Рготина) и Љиљана Љубисављевић (Грљан);
  • Најбољи здравичар – Страхиња Илић (Рготина);
  • Награда публике – ФСДР „Јовица Јоца Михаиловић” (Зајечар);
  • Фолклорно друштво које је највише напредовало у 2024. години – „Грљан” (Грљан);
  • Најактивнији КУД у 2024. години – „Ромулијана” (Гамзиград) и „Шљивар” (Шљивар);
  • Најбољи КУД-ови у 2024 – „Стојан Николић Чиле” (Велики Извор), „Зоран Гајић” (Рготина) и „Граничар” (Халово).

Одлука о томе који су КУД-ови селектовани за поменуте фестивале у Београду и Солуну биће саопштена накнадно.

„Лепотица 12. Баште Балкана” је Ана Живковић из Грљана, а њене пратиље Андреа Јовановић из Звездана и Теодора Симоновић из Гамзиграда, одлучио је жири у саставу: Мики Вучковић – заменик председника Скупштине Града Зајечара и председник ФК „Тимок”, Марина Милић – јавни бележник, и Сања Петровић – запослена у Центру за културу.

Првог дана организована су и такмичења у припремању традиционалних кулинарских специјалитета и у спортским дисциплинама, као и маскенбал за најмлађе. Прво место у кувању гулаша освојила је екипа КУД-а „Никола Пашић” из Зајечара. Најуспешнији у трци са млекарским кантама били су Петар Ватовић из Великог Извора и Виолета Јоновић из Шљивара. Најмлађима су додељене награде за најлепше маске. Највештији у борби на брвну је Слободан Љубисављевић из Свилајнца. Прво место у надвлачењу конопца освојила је екипа К.К. „Југовићи” из Свилајнца, док су друго место заузели представници Независног синдиката полиције – КЦ Зајечар. Најуспешнији у бацању бале сена преко пречке био је Златибор Константиновић – Лука, Бор.

Организатор и покровитељ „Баште Балкана” је Град Зајечар, а поред Установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић”, у реализацији је учествовала и Туристичка организација Зајечара, као и Спортски савез Зајечара и Месна заједница Велики Извор.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,874ПратилацаЛајкуј
4,486ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб