Тимочка КрајинаЗајечарОдржан „Дан за нас” у Зајечару

Одржан „Дан за нас” у Зајечару

Одржан „Дан за нас” у Зајечару

Око 80 младих људи из Зајечарског и Борског округа окупило се у Народном позоришту Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић” у Зајечару. Повод окупљања био је „Дан за нас”, догађај фестивалског типа на коме су млади из тог краја представили своје успехе, искуства и изазове, са циљем да инспиришу и мотивишу своје вршњаке.

„Дан за нас” у Зајечару трећи је у низу од четири догађаја који се организују у оквиру пројекта „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији”, који у сарадњи са Министарством туризма и омладине Републике Србије, у оквиру Немачке развојне сарадње, спроводи ГИЗ. На претходним догађајима у Владичином Хану и Костолцу окупило се преко 200 младих људи.

Одржан „Дан за нас” у Зајечару

„Млади људи у Србији, посебно у неразвијеним општинама и мањим срединама, имају много тога да дају својој заједници, али тешко проналазе запослење и начине да реализују своје идеје и тешко долазе до информација како да се прикључе постојећим активностима у њиховом окружењу. Пројекат ’Перспективе за младе у руралним срединама у Србији’ пружа подршку реализацији конкретних идеја које млади сами осмишљавају и реализују ради побољшања квалитета свог живота у заједници и отварања нових економских могућности за себе у одрживој пољопривреди, сеоском туризму, али и култури. Подршка коју пружамо кроз активности нашег пројекта намењена је свима који се осећају млади и мотивисани су да остану у Србији и остваре свој пун потенцијал, активним учешћем у обликовању свог окружења”, рекао је отварајући скуп Александар Бец, менаџер програма и координатор сектора за одрживи економски развој Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ.

Милан Станковић – помоћник градоначелника Зајечара

Одмах након њега, младима се обратио Милан Станковић, помоћник градоначелника Зајечара, који је нагласио да Град Зајечар подржава младе у изражавању и реализацији њихових идеја

Миљан Рашић – председник Удружења „Друштво Рома” Зајечар

Присутнима се обратио и Миљан Рашић, председник Удружења „Друштво Рома” Зајечар, који је истакао да су догађаји попут „Дан за нас” одличан начин да се младима да на важности и покаже да су они снага и покретачи друштва.

Одржан „Дан за нас” у Зајечару

У оквиру централног дела програма „Приче из краја”, окупљеним младим људима на догађају „Дан за нас” у Зајечару своје мотивационе приче испричале су Анђела Митић, члан Сокобањског Еколошког Друштва и Јована Јовановић, активисткиња неколико организација цивилног друштва у Зајечару. Моника Пунђејевић и Никола Пешић поделили су са присутнима своје искуство у претварању Дома омладине у Бору у место на коме се млади окупљају да би добили инфомације и знање потребне за избор професије и проналажење посла. Своју причу публици су испричали и Јелена Цветковић Загорац, представник младих људи који су били храбри да започну производњу вина у Рајачким пимницама, и Дарко Николић, координатор теренског рада Тимочког Омладинског Центра – Асоцијације за развој одрживих заједница из Зајечара.

Одржан „Дан за нас” у Зајечару

Током догађаја су одржане и две радионице. Разговор на тему „Млади и предузетништво” водила је Миа Вукић Витомировић, координаторка за младе испред Канцеларије за младе у Зајечару, док је живу расправу на радионици „Од активизма до посла”, водио Александар Шћепановић, оснивач Хостела Монтана на Копаонику и Занатерие, онлајн робне куће малих домаћих произвођача, дизајнера и независних издавача.

Одржан „Дан за нас” у Зајечару

Након наступа говорника и током радионица, окупљени млади људи постављали су питања и износили своје ставове, а на крају програма Дана за нас уживали су у наступу Градског фолклорног ансамбла „Зо-Ра”.

Одржан „Дан за нас” у Зајечару

Следећи, последњи у низу, „Дан за нас” одржава се у Западнобачком округу 12. августа на Међународни дан младих.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб