Одложен концерт Јадранке Јовановић, а премијера представе „Тајна старе воденице” померена за почетак септембра

У зајечарском театру данас је одржана прес-конференција на којој је било речи о новој представи „Тајна старе воденице”, позоришном репертоару и програму који се током лета планира у Позоришном музеју.

Директор Установе „Зоран Радмиловић” Владимир Ђуричић обавестио је на почетку конференције присутне новинаре да је музичко-поетско вече са оперском дивом Јадранком Јовановић, заказано за 19. јун, одложено, јер се Јадранка разболела. О новом термину овог бесплатног концерта публика ће бити благовремено обавештена.

Владимир Ђуричић – директор Установе НПТК ЦК „Зоран Радмиловић” Зајечар

Ђуричић је истакао је да је премијера нове представе „Тајна старе воденице” померена за почетак септембра, када ће отворити нову позоришну сезону. У уторак, 18. јуна, биће одржана претпремијера ове епске фантастике, без публике.

Реч је о једној дивној тинејџ комедији, коју су по мотивима текста Милоша Петковића, адаптирали и режирали Александар Михаиловић и Милош Цветковић и која ће бити изведена у време када тинејџери, којима је првенствено намењена, крену у школу. Ђуричић је захвалио Александру Михаиловићу, прваку Народног позоришта у Нишу, који је некада био глумац зајечарског театра, чиме се у Позоришту поносе. Ово је прва Михаиловићева режија у Зајечару, али је директор изразио наду да ће сарадња бити успешна и убудуће.

Александар Михаиловић Микса је истакао да зајечарско позориште доживљава као другу кућу, без обзира што је у Нишу већ 20 година. У питању је једна нов, другачији ансамбл, мада глумце попут Наташе Петровић и Милоша Танасковића, познаје од раније.

Комад „Тајна старе воденице” је епска фантастика, која настаје и траје у вакууму између дечјег и вечерњег репертоара.

Александар Михаиловић Микса – редитељ

„У питању је бајковит поглед на свет са јунацима као што су Филијас Фог, Шерлок Холмс и други, који у сукобу са Савом Савановићем покушавају да спасу свет. У бруталном времену у коме се цео свет окренуо наглавачке, оваква врста комада релаксира и даје наду да почнемо да живимо у сновима, што је лакше и лепше. Позориште као алтернатива стварном животу ништа друго не треба да узима као оружје осим лепоту, част, поштење…”, истакао је Михаиловић.

Глумац Милош Танасковић, који је и председник Уметничког савета Позоришта, захвалио је Александру Михаиловићу, истичући да је уживао у раду са Миксом кога сматра за једног од најбољих глумаца у земљи.

Милош Танасковић – глумац

„Када је колега глумац у питању као редитељ, онда је све некако другачије и лакше и са пуно разумевања, поготово што је Миxа питом и диван човек. Радећи са њим кроз овај процес уз све елементе, могу да кажем да је утисак целог ансамбла леп”, казао је Танасковић.

Уметнички руководилац Позоришта, глумица Наташа Петровић је захвалила Михаиловићу у име целог ансамбла и у своје лично име, јер је рад са Миксом био право задовољство. Нагласила је да се познају још са академије и да су пуно тога прошли заједно и одлично сарађивали у овом, али и у другим позориштима.

Одложен концерт Јадранке Јовановић, а премијера представе „Тајна старе воденице” померена за почетак септембра

Директор зајечарског театра је истакао да ће, захваљујући сарадњи са директором Народног позоришта у Београду Светиславом Гонцићем, 24. јуна зајечарска публика моћи да види балетску представу. Балетски парови из Народног позоришта приказаће део балетске уметности и разговарати са публиком, а представа ће бити бесплатна.

Током лета у Позоришном музеју у Зајечару биће приређено богато културно лето. Биће приређени бројни програми: мале позоришне форме, концерти, музичке вечери, изложбе ликовних радова, књижевна дешавања, филмске пројекције и итд.

Директор Владимир Ђуричић упознао је новинаре са репертаором за наредну позоришну сезону која почиње у септембру ове године, а завршава се јуна 2025.

Истакао је да ће овогодишњи Фестивал „Дани Зорана Радмиловића” отворити премијера представе о Пашићу, која је много боља од очекиваног. Рађена је по тексту драме „Неки важан човек” Жељка Хубача који и режира представу. Драматург представе и асистент редитеља је Александар Милосављевић, а у представи поред зајечарских глумаца глуми и првак драме Дејан Цицмиловић, који је и професор на позоришној академији. Крајем године почеће рад на представи „Свети Сава”, а већ по традицији тада ће бити урађена и новогодишња представа за децу. У јануару и фебруару 2025. године радиће се Нушић, представа „Тако је морало бити”, а након тога планиран је и рад на представи „Чеховљева соба – сезона друга” у режији Николе Завишића. Такође са редитељком Аном Радивојевић, која је и директорка театра „Мадленијанум”, планиран је рад на представи „Деца са станице ЗОО”, као и античка драма, највероватније „Едип”, речено је на прес-конференцији у зајечарском позоришту.