Нове мере и полицијски час од петка до понедељка у Београду, а можда и целој Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић — Полицијски час и нове мере — Београд — COVID-19

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је алармантна ситуација у Београду због корона вируса, те да од сутра почиње да важи забрана окупљања више од пет људи у затвореном и отвореном простору, а од петка до понедељка полицијски час.

Вучић је у обраћању јавности истакао да је данас, од почетка епидемије корона вируса у земљи најтежи дан – са 13 преминулих особа.

У пресеку у 15:00 часова, 110 особа је било на респиратору, сада је више од 120 људи. Ситуација је алармантна у Београду, озбиљна у још четири града у Србији, али је Београд у критичној ситуацији, рекао је Вучић, додавши да су све болнице у Београду пуне.

Према његовим речима, у складу са тим, а после разговора са епидемиологом Предрагом Коном, који се консултовао са епидемиолошким тимом, од сутра ће бити забрањено свако јавно окупљање више од петоро људи у затвореном или отвореном простору.

„Лично бих волео да то буде за целу Србију, а да ли ће ме Кризни штаб послушати, видећемо”, навео је председник.

Председник Србије је најавио да ће бити обезбеђено кретање људима са кућнима љубимцима, мајкама са децом и пензионерима и додао да ће сва обавештења уследити после састанка Кризног штаба.

Вучић је указао описујући тешко стање са епидемијом корона вируса, да су све београдске болнице пуне и да је тренутно у Србији хоспитализовано готово 4.000 пацијената са потврђеним или суспектним корона вирусом.

Све београдске болнице су готово пуне – Инфективна клиника, КБЦ „Бежанијска Коса”, КБЦ „Драгиша Мишовић”, КБЦ „Звездара”, КБЦ „Земун” и Војна болница „Карабурма”, рекао је Вучић.

Он је навео да у КБЦ „Звездара” лежи 251 пацијент, КБЦ „Земун” 350, Бежанијској Коси 85, на Инфективној клиници 74, додајући да се брзо попуњавају Ниш, уз Нови Пазар где је хоспитализовано 400 људи.

Председник Србије је напоменуо да је Новом Пазару данас послато још 10 респиратора, тако да сада имају укупно на располагању 33 респиратора.

„У нашим болницама имамо укупно слободних 376 клиничких респиратора”, рекао је председник Србије и истакао да држава има доста опреме.

Вучић је навео да ће у Војводини, где је ситуација са корона вирусом, иако тежа него што је била, најповољнија у Србији, сутра бити одређено још пет општих болница за лечење лакших случајева корона вируса.

Он је рекао и да је ситуација на северу Косова и Метохије тежа него што је била и да ће и власти на северу покрајине предузимати веома рестриктивне мере у складу са мерама Владе Србије.

Председник Србије је позвао грађане да чувају старије људе и гојазне, који су мање отпорни на корона вирус.

Вучић је оценио да је ситуација у вези са корона вирусом у Новом Пазару значајно боља, али да ће, нажалост, у наредних неколико дана у том граду бити још смртних случајева због тешке клиничке слике појединих пацијената.

Он је рекао да је стање у Општој болници у Новом Пазару боље захваљујући медицинским радницима који су дошли из Крагујевца, Крушевца и Чачка да помогну и најавио да у тај град сутра стиже и група медицинских радника са ВМА.

Председник Србије је нагласио да ће њихов долазак додатно ојачати здравствени систем у Новом Пазару и ставити ситуацију у потпуности под контролом.

Вучић је захвалио је новопазарским докторима Меху Махмутовићу, Мирсаду Ђерлеку и Муамери Турковић на великом послу коју су обавили, иако су поднели велике критике.

Он је истакао да Новом Пазару не недостаје ништа од опреме, али је проблем био што је у једном тренутку болница у том граду примила велики број пацијената са тешком клиничком сликом.

Председник Србије је рекао да имамо у нашим болницама 376 слободних клиничких респиратора и још 578 у резерви, а у року од осам дана имаћемо 1.100 респиратора, напоменувши да се држава на време припремила и набавила медицинску опрему.

Вучић је указао на то да је ситуација и у региону и у свету тежа него пре, али да се то код нас види јер ми не кријемо број мртвих и заражених.

„Тестирали смо до сада у Србији 455.604 особе, Албанија 26.239, БиХ 102.715, Бугарска 156.351, Хрватска 85.997, ЦГ 20.596, Северна Македонија 68.059, а Словенија 109.596”, навео је Вучић.

Према његовим речима, то је разлог због чега су болнице пуне, јер Србија највише тестира, приближно 9.000 људи дневно, а први после нас 1.400 дневно.

Он је упозорио да Србију чека тешка јесен, најтежи талас корона вируса очекује се око 1. новембра и навео да мора да се избегне судар корона вируса и сезонског грипа.

Вучић је напоменуо да ће зато бити набављено више од два милиона вакцина против грипа.

Такође, председник Србије је најавио градњу две ковид болнице – једне на Батајничком путу и друге код Крушевца, а биће купљено и 10 мобилних болница.

Он је рекао да ће вакцину против сезонског грипа морати да приме сви медицински радници, деца до 12 година, пензионери, полиција, хронични болесници, као и шалтерски службеници.

Вучић је изразио и велику захвалност лекарима за које је рекао да су јунаци нашег доба, људи без страха и мане, који се боре дан за даном, без прекида.

Председник Србије је упозорио и да вакцине неће бити против корона вируса још дуго и да ћемо морати да научимо да живимо и радимо са овим вирусом.

Он је најавио да ће 15. или 16. јула почети консултације о формирању нове Владе Србије, као и да очекује да ће тај посао бити завршен до најкасније 25. августа.

Вучић је напоменуо да ће кренути са пријемом прво мањинских странака, а затим и других по питању формирања нове Владе.

Председник Србије је навео и да Србију чека тешко лето и јесен и по питању Косова и Метохије.

„Зато нам је потребно јединство и уједињеност, да будемо довољно снажни, рационални и да добро разумемо своју позицију у свету”, рекао је председник Србије.

Он је додао да је једнако важно питање и привреда, будући да цео свет очекује рецесију и раст незапослености, и изразио уверење да ће Србија ипак бити боља од других.

Вучић је рекао да ће од председника Француске Емануела Макрона, са којим ће се састати у четвртак, 9. јула, у Паризу, тражити много тога, а пре свега искреност и отвореност.

Председник Србије је указао на то и да је финансијски систем Србије стабилан и да пензионери не треба да брину за пензије, додавши да је Србија и до сада успевала успешно да се бори и постигне изузетне резултате у економији и током кризе са корона вирусом.

Он је подсетио да се на дневном нивоу троше милиони евра за заштиту здравља и здравствену негу грађана.

Такође, Вучић је истакао да је држава данас исплатила минималац за више од милион запослених, а да је укупна помоћ привреди приближно 278 милијарди динара, односно 2,35 милијарди евра.

Председник Србије је додао да је у гарантним шемама и кредитима издвојено више од 1.128 милијарди динара, а приближно 105 милијарди динара на име одложених пореза и доприноса.

Он је најавио да ће 100 милиона евра бити уложено у путеве, јер се нашло простора за то улагање, а да се не повећа дефицит и јавни дуг.

„Улагаћемо у регионалну и локалну путну инфраструктуру, наставићемо са великим инвестицијама, да подстакнемо раст”, истакао је Вучић и замолио грађане да свој новац троше у својој земљи.