ВестиНеки славе данас Светог Трифуна, а неки Дан заљубљених

Неки славе данас Светог Трифуна, а неки Дан заљубљених

Свети Трифун и Свети Валентин

Српска православна црква и верници данас, 14. фебруара обележавају дан Светог Трифуна, а католичка црква слави Светог Валентина односно Дан заљубљених.

Први је заштитник виноградара и винара, а други је тајно венчавао војнике којима је у прошлости било забрањено да се ожене са својим изабраницама.

Свети Трифун

Великомученик Трифун погинуо је 250. године у Никеји, од мача христоборног римског цара Дакија. Свети Трифун је, по предању, имао исцелитељску моћ. Живео је у трећем веку после Христа, био је велики Христов следбеник, али је живео сиромашно. У детињству је чувао гуске како би зарађивао новац и једини је могао помоћи лудој кћери цара Гордија. Овај светац је лечио Горду, ћерку римског цара Гордијана, која је патила од неке тешке душевне болести, коју ниједан лекар није могао да излечи. Сахрањен је скромно, по његовој жељи, у селу Кампсади у Фригији, где је и рођен.

Светог Трифуна славе занатлије, виноградари, механџије, а на литургијама се помиње страдање светитеља Трифуна.

На овај дан виноградари излазе у виноград да орежу барем један чокот винове лозе и полију га вином. Верује се да ће грожђе тако добро родити.

Према предању, на овај дан се исказује љубав неким гестом оној особи до које нам је у животу стало.

Према веровању, Свети Трифун на свој празник пободе у земљу угарак и од тог дана снег почне да се топи. Овим даном почиње пролеће, а природа почиње да се буди.

Ако на Светог Трифуна пада киша, родиће шљива. Ако падне снег, година ће бити кишна и родна, а ако је ведро година ће бити сушна.

Свети Трифун штити и од глодара, па је обичај да се отворе ормари преко ноћи.

У Србији су многи овај празник узели за крсну славу и заштитника свог дома.

Свети Валентин

У католичкој цркви обележава се Свети Валентин мученик, који је се успротивио одлуци имепратора Клаудијуса и тајно је венчавао војнике којима је то било строго забрањено. Веровало се да су ожењени људи лоши војници. Свети Валентин био је епископ у италијанском граду Интерамни. Ту је био познат као исцелитељ брата римског трибуна Фронтана и Херимона, сина познатог философа Кратона, чиме је многе преобратио у хришћанску веру. Због тога што је тајно венчавао војнике, Клаудијус га је погубио. Пре смрти, он је слепој тамничаревој ћерки послао једно писмо у коме јој се захваљује на свему, а у њему шаље и жути шафран. Према предању, по примању писма девојка је прогледала.

Дан Светог Валентина је први пут са љубављу повезан у 14. веку у Енглеској и Француској.

Тада је међу угледним људима била популарна отмена љубав. До 15. века, ова пракса је прерасла у то да заљубљени своју љубав исказују разним поклонима: цвећем, слаткишима и честиткама. Савремена обележја Дана заљубљених су црвени срцолики поклони, голубице или фигуре у облику Купидона (староримског бога страсне љубави). Од 19. века, настао је обичај да се вољеним особама шаљу руком писане честитке.

Овај празник се у православној цркви обележава 12. августа и за овај празник нису везани исти обичаји као у римокатоличкој.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,875ПратилацаЛајкуј
4,486ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб