Kод многих намирница је јако важно у које доба дана се једу, односно некад су добре, а некад лоше за наше тело.
Банане
Најбоље је да их једете око подне, јер тако јачају имунитет и чисте кожу. Не препоручује се банане јести навече, јер тада подстичу појачано стварањe слузи, те могу отежати пробаву.
Јабуке
Јабуке садрже пектин који снижава шећер у крви, те холестерол — ако их једете ујутро за доручак. Дакле, навечe их радије избегавајте, јер пектин се ноћу тешко вари.
Kромпир
Једите их искључиво преко дана, јер је препун минерала, те снижава холестерол. Пошто је кромпир јако калоричан, најбоље га је избегавати навече — да се не угојите.
Млеко
Топло млеко навече делује умирујуће, те се брине за бољи сан — дакле, приуштите себи једну шољицу пре спавања. Али, ујутро би било боље да га избегавате — отежава пробаву ако се током дана не бавите довољно спортом.
Орашасти плодови
Ако око поднева једете орашасте плодове, они смањују притисак. Навече се не препоручују — јако су калорични.
Поморанџе
Преко дана су дозвољене, чак су и пожељне. Тада подстичу пробаву.
Лоша вест: не препоручује се пити сок свеже цеђене поморанџе за доручак јер јако иритира желудац.
Тамна чоколада
За доручак је дозвољена. Садржи антиоксидансе који успоравају старење, те штите од срчаних болести. Ако се не желите угојити, немојте је јести као међуоброк, односно максимално смањите унос.
Смокве
Ујутро јачају имунитет, те подстичу пробаву. Навече их немојте јести, јер изазивају надутост.
Сир
Сир је најбоље јести ујутро, јер у мањим количинама подстиче мршављење те спречава надутост. Али, никако се не препоручује у вечерњим сатима. Сир је тада тешко пробављив, те вам може изазвати проблеме са желуцем.
Извор: stil.kurir.rs