Најављен 33. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића” на конференцији за медије у Зајечару

Најављен 33. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића” на конференцији за медије у Зајечару

У зајечарском театру данас је одржана конференција за медије поводом предстојећег 33. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића”. Ове године позоришне свечаности у Зајечару трајаће осам дана, од 16. до 23. октобра. У позоришту очекују да ће овај фестивал бити бољи од претходног, јер је, како је нагласио директор Владимир Ђуричић, овогодишња продукција била добра, па Уметничком савету Фестивала није било тешко да одабере представе.

Током „Зоранових дана” биће изведено осам представа. Фестивал почиње 16. октобра премијером представе зајечарског театра о Николи Пашићу „Неки важан човек”, по тексту Жељка Хубача. Представу су режирали Хубач и Александар Саша Милосављевић, уз несебичну помоћ професора Дејана Цицмиловића, који је и гостујући глумац у представи.

Друге фестивалске вечери гостује Радмиловићево матично „Атеље 212” са представом „Обраћање нацији”, коју је по тексту Асанија Челестинија режирао Бојан Ђорђев.

И ове године организатори су се потрудили да доведу најбоље представе из суседних држава, па тако долазе позоришни комади из Црне Горе, Хрватске и Републике Српске. „Ћелава пјевачица”, Центра за културу из Тивта, према тексту Ежена Јонеска, у режији и адаптацији Јагоша Марковића, на програму је 18. октобра, а дан касније представа „Није смрт бицикло (да ти га украду)” Народног позоришта из Београда, према тексту Биљане Србљановић и режији Андреја Носова.

У недељу, 20. октобра, на репертоару је представа „Смрт на допусту”, Сатиричког казалишта „Керемпух” из Загреба, према тексту Жозеа Сарамага, у режији Кокана Младеновића, а 21. октобра „Шарлота Кастели” Београдског драмског позоришта, према тексту Мирослава Крлеже, у адаптацији и режији Бранислава Мићуновића.

Представа „Удовица живог човека” Душана Ковачевића, која је недавно имала премијеру поводом 40 година „Звездара театра”, имаће своје прво гостовање ван Београда у Зајечару 22. октобра. Последње фестивалске вечери, 23. октобра, „Швабица” Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке, према тексту Лазе К. Лазаревића и режији Душана Петровића, биће изведена само четири дана после премијере.

„Сала зајечарског позоришта је мала и сви комплети карата за 33. ’Зоранове дане’ су распродати, што је за нас радост, али волели бисмо да има више места како би сви они који желе осетили магију позоришта и фестивала. Зато смо се потрудили да припремимо пратеће програме за све оне који, из било ког разлога, нису набавили карте за представе, како би и они осетили бар део позоришне магије”, истакао је Ђуричић.

Пратећи програм фестивала ове године је још богатији од прошлогодишњег, који је био изузетно садржајан. Ђуричић је подсетио да смо прошле године започели циклус „Великани српске културе”, који настављамо ове године. У Позоришном музеју биће представљени Радослав Рале Зеленовић, Тања Бошковић, Милан Цаци Михаиловић и Радош Бајић.

„У циклусу ’Чувари српске културе и традиције’ представићемо Жељка Поповића са Крфа, који чува српску историју, традицију и културу на Крфу, а пре свега је сачувао острво Видо, српску светињу из Првог светског рата, чувену по Плавој гробници, од отварања ланаца ресторана и хотела. У овом циклусу представићемо и проф. др Ненада Новаковића, добротвора из Републике Српске, који је много учинио на очувању и ширењу културе и традиције српског народа у Босни и Херцеговини, али и помаже болницама и црквама. Такође, помаже књижевном издаваштву и позориштима у Србији”, додао је Ђуричић.

Сви ови програми у Позоришном музеју почињу у 12:00 часова.

Пратећи програм 33. „Зоранових дана” почиње сутра у 12:00 часова у Радул-беговом конаку, где ће Дана Карић представити своје слике, а у 18:00 часова, испред споменика Зорану Радмиловићу, предвиђен је традиционални програм „Песници Зорану Радмиловићу”. Своје песме посвећене Радмиловићу прочитаће песник и филозоф Милан Орлић и млади песник Урош Марковић.

У оквиру пратећег програма фестивала, у Центру за културу у Котлујевцу 18, 21. и 23. октобра биће приказане три студентске представе са три факултета: Факултета савремених уметности у Београду, Факултета уметности Универзитета у Приштини са седиштем у Звечану и Косовској Митровици, и Факултета драмских уметности у Београду. Почетак представа је у 13 часова, а улаз је бесплатан, као и за све остале пратеће програме фестивала.

Ђуричић је истакао да ће после неколико година на фестивалу поново бити министар културе. Министар Никола Селаковић ће заједно са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем и директорком „Атељеа 212” Горданом Гонцић отворити 33. фестивал „Дани Зорана Радмиловића”.

Стручни жири фестивала ће сваке вечери додељивати „Зоранов брк” најбољем глумцу у представи. На крају фестивала, најбољем глумцу припашће статуета „Зоран Радмиловић”, а биће додељена и награда за визуелни идентитет „Крстомир Миловановић”. Од пре неколико година, новинарски жири додељује награду за најбољег младог глумца на фестивалу и за најбољу представу. Такође, и ове године публика ће бирати најбољу представу фестивала.