На седници локалног парламента у Зајечару усвојена Одлука о разрешењу и именовању чланова и заменика чланова ГИК Зајечар у сталном саставу

8. седница Скупштине града Зајечара

Одржана је осма седница Скупштине града Зајечара, а одборници су усвојили Одлуку о разрешењу и именовању чланова и заменика чланова Градске изборне комисије града Зајечара у сталном саставу, као и Одлуку о одређивању мртвозорника града Зајечара.

Марко Минић изабран је за председника Градске изборне комисије града Зајечара, а Ненад Динуловић ће обављати посао секретара. За заменика председника ГИК Зајечар изабрана је Биљана Поповић. За заменика секретара предложена је Марина Стефановић.

За чланове Градске изборне комисије у сталном саставу именовани су: Ана Ничић – чланица, Тања Рангелов – заменица члана, Саша Стојановић – члан, Властимир Станковић – заменик члана, а ових шест чланова предложила је Одборничка група “Српска напредна странка”. Одборничка група “Др Ненад Ристовић – Победа, предложила је четири члана: Душан Радисављевић – члан, Ивана Перић – заменица члана, Весна Бујић – чланица, Предраг Станковић – заменик члана. Одборничке групе “Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија – Социјалдемократска партија Србије” предложила је Оливера Станојевића – члана. Мирјана Рашчанин – заменица члана, предложена од стране Угљеше Ђуричковића са Изборне листе “ЗАокрет – Доста је било, храбри људи”. Изборна листа “Можемо боље – Драгана Рашић” предложила је Петра Бађевића – члана. Од стране одборника Дејана Крстића са Изборне листе “Др Дејан Крстић” предложен је заменик члана Миладин Крстић.

Скупштина Републике Србије усвојила је нови Закон о локалним изборима. На основу тога створили су се услови да локални парламенти градова и општина у Србији усвоје нове саставе градских и општинских изборних комсија.

„Скупштина Републике Србије усвојила је нови Закон о локалним изборима 4. фебруара, а ступио је на снагу 8. фебруара. Скупштина града Зајечара је изабрала председника, нове чланове, њихове заменике, секретара и заменика секретара Градске изборне комисије. Овај закон је проистекао из једног међупартијског договора и споразума који је потписан у Скупштини Републике Србије и оно што је веома значајно за учеснике на предстојећим изборима је то да су политичке партије које до сада нису имале право на чланове у Градској изборној комсији, конкретно у Зајечару, сада то право стекле, јер до сада то право да имају чланове у Градској изборној комисији имале су само оне политичке опције које су у локалној Скупштини имале своју одборничку групу. Политичке опције које су ушле у локалне парламенте, а немају одборничке групе, такође су добиле право да предлажу, пропорционално, у локалном парламенту чланове и заменике. Сада сви имају право да учествују у контроли изборног процеса“, поручио је Стефан Занков, председник Скупштине града Зајечара.

„За челне људе Градске изборне комисије треба изабрати одговорне људе. Међутим, мој општи утисак је био да се Комисија није најбоље сналазила на досадашњим изборима и да им мањкају и знање и искуство“, рекао је одборник др Дејан Крстић.

На основу Одлуке о одређивању мртвозорника града Зајечара, одређени су др Давор Младеновић и др Војислав Станојевић.