На 3. Фестивалу малих позоришних форми шаљива прича о Влајни чистачици

3. Фестивал малих позоришних форми: Представа „Vla-vla-vlajland Cabaret”

Фестивал малих позоришних форми, трећи по реду, настављен је данас монодрамом „Vla-vla-vlajland Cabaret” аутора и редитеља Ивана Леа Лема, која је наставак хит копродукције загребачких позоришта „Керемпух” и „Морузгва” „Кабаре преко везе”. Еција Ојданић тумачи лик Влајне чистачице која се на посебно смешан начин бори за своју егзистенцију. Наравно, све у сврху забаве и поуке публике која је одлично прихватила представу и наградила је дуготрајним аплаузом.

Еција Ојданић каже да је важно, упркос недаћама које су задесиле цео свет, да се фестивали и представе и даље одржавају.

„Позоришта су заправо најмање ризична места за ширење короне, јер су седишта обележена и размак израчунат. У овој причи о правој Влајни ми смо једну озбиљну тему испричали на шаљив начин, али смо послали поруку да су најважнији људски квалитети. Драго ми је да је зајечарска публика лепо реаговала на представу, да је све поруке лепо прихватила и схватила. Мени је увек лепо доћи у Зајечар, поготово зато да видим како други народи реагују на наше приче, јер ипак смо ми слични народи, живели смо у истој земљи и лепо ми је да видим како се у Србији реагује на представе које ми радимо у Хрватској.”

Влајну чистачицу, народну феминискињу и здраворазумску хероину у обручу патријархалног и транзицијског друштва судбина је одвела, као и многе грађане из региона, у Немачку.

Ова епизода њених пустоловина прати културолошке неспоразуме и мелодраматске заврзламе које су је снашле у тој земљи снова многих наших гастарбајтера. Као и сваки кабаре и овај је драматуршки прошаран сатиричним песмицама, гангама.

Оно што је посебно занимљиво је чињеница да се фабуларно представа дотиче и корона вируса те фикционализацијом стварности објашњава како се заправо корона вирус проширио светом и какве везе с тим има наша Влајна.

Овај кабаре је и својеврсни омаж глумачкој диви станд-уп форме Нели Ержишник. Фестивал малих позоришних форми наставља се сутра, када ће у Центру за културу у Котлујевцу бити изведена одлична монодрама „Живот је лото” у извођењу Монике Ромић. Почетак је у 18:00 сати. Цена карте је 200 динара.