У оквиру прекограничног пројекта пројекта „Укус традиције – нематеријално културно наслеђе за одрживи туризам” Центар за нематеријално културно наслеђе „Корени” организује Међународно кулинарско такмичење у припремању производа традиционалне кухиње уз богат уметнички програм и уз учешће такмичара и посетилаца из Србије и Бугарске.
Ова гастрономска манифестација ће бити одржана у недељу, 10. септембра 2023. у порти храма Свете Тројице у Грљану, код Зајечара, са почетком у 10:00 часова.
Програм манифестације обухвата следеће садржаје:
- Изложба производа традиционалног кулинарства са подучја Зајечара и Видина;
- Демонстрирање припреме производа традиционалног кулинарства;
- Такмичење у припремању ћевапа, као производа који је карактеристичан за
урбане кулинарске традиције источне Србије и северозападне Бугарске. - КО МОЖЕ ВИШЕ! Такмичење у брзом конзумирању ћевапа. Победник овог такмичења добиће плакету „Др Бађа” која је установљена у знак сећања на легендарног зајечарског лекара Др Ђорђа Бађевца, који је као врстан медицински стручњак, због свог односа са пацијентима и широм околином био познат као прави народни лекар, али и као велики гурман.
Културно-уметнички програм уз учешће фолклорних ансамбала Центра за нематеријално културно наслеђе „Корени”, фолклорних група из Бугарске и
дувачког оркестра „Тимочани”.