Ево зашто је шаргарепа здрава и који су најбољи рецепти са шаргарепом!
Без ње је немогуће замислити добру супу, бројна укусна јела па чак и неке колаче, а чак и деца знају да је здрава и добра за вид — њено величанство, шаргарепа!
Интересантно је да је шаргарепа какву данас једемо, наранџаста, релативно нова „појава“, људи је једу хиљадама година, а до краја 17. века углавном је била љубичаста или жута.
Увек је доступна
Шаргарепа се може наћи током читаве године, изузетно се добро одржава ако је дуже чувате, и користи се за најшири спектар сланих и слатких јела. Од чорбица, варива, салата, куваних јела са месом или чак колача, шаргерепа може свуда.
Богата је здравим састојцима
Шаргарепа садржи антиоксидансе, који штите организам од кардиоваскуларних болести, али и одређених типова рака.
Богата је витаминима, минералима и влакнима која су важна за систем за варење. Картеноиди имају ефекат заштите од тешких болести јер спречавају ширење слободних радикала у телу.
Витамин А штити очи од ксерофталмије, прогресивне болести ока која може да оштети вид или га умањи у условима слабијег осветљења. У само 128 грама шаргарепе налази се цела дневна препоручена доза овог витамина.
Фитохемикалије у шаргарепи регулишу ниво шећера у крви.
Витамин Ц, моћни антиоксиданс, побољшава функције имунитета, умањује ефекте прехладе и дужину њеног трајања.
Нутриционисти препоручују да се шаргарепа једе свежа или скувана на пари, како би очувала највише својих здравих састојака. Ипак, упозоравају да ограничите њено уношење ако узимате суплемент који садржи витамин А, јер његову дневну дозу не би требало прекорачити.
Извор: mondo.rs