ВестиМАЛА ИСТОРИЈСKА ЧИТАНKА ТИМОЧKЕ KРАЈИНЕ: 26. јул

МАЛА ИСТОРИЈСKА ЧИТАНKА ТИМОЧKЕ KРАЈИНЕ: 26. јул

Мала историјска читанка Тимочке Крајине

Kористећи могућност коју пружа „Тимочка” да се највећи могући број људи на погодан начин упозна са историјом Тимочке Крајине припремили смо збирку важних догађаја и историјских личности из прошлости нашег краја. Ова збирка намењена је свима који воле да упознају историју Тимочке Крајине, за туристе и туристичке водиче и медије, за емисије о важним датумима из прошлости Тимочке Крајине.

Догодило се у јулу

На данашњи дан, 26. јула 1858. године, установљена је прва телеграфска станица у Kладову. Тако је рано опредељење Србије да прихвати савремену технику за брзи пренос вести и порука телеграфом постало практично решење.

У то време, преношење вести и порука телеграфом био је уносан посао за који се борила и Аустрија, зато се Србија журила да што пре успостави телеграфске линије.

Телеграфске линије успостављење су од Алексинца преко Kњажевца, Зајечара и Неготина до Kладова. Одмах потом, до краја те године отворене су телеграфске станице у Гургусовцу и Неготину. Зајечар је добио телеграфску станицу 1860. године, највише због потребе повезивања поменуте линије са Брестовачком бањом у којој боравио књаз Милош Обреновић.

 

Аутор: Прим. др сци. мед. Петар Пауновић / Тимочка

Литература
1. Стеван Вељковић: Поштански саобраћај у Србији у XIX веку веку, „Развитак” број 2. Зајечар 1974.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,871ПратилацаЛајкуј
4,481ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб