ВестиЉУТЕ ПАПРИЧИЦЕ НАЈЗДРАВИЈА НАМИРНИЦА СВЕТА: Чини ЧУДА за ЧИР на желуцу!

ЉУТЕ ПАПРИЧИЦЕ НАЈЗДРАВИЈА НАМИРНИЦА СВЕТА: Чини ЧУДА за ЧИР на желуцу!

Кајенска паприка
Фото: Shutterstock, илустрација

Чили, кајенски бибер и феферони су љуте папричице из породице Capsicum. Популарне су захваљујући свом љутом укусу који је неизоставан део многих јела и сосева.

Свој љути укус папричице дугују посебном састојку који се зове капсаицин. Што више капсаицина садржи, тим је паприка љућа. У већим количинама капсаицин пече усне, језик и грло и тера на плач. Велики љубитељи папрених и љутих јела су Индијци, Вијетнамци, Мексиканци и Мађари.

Већина људи ипак воли умерено љути укус који побољшава храну и стимулише пробаву. И није само то — чили пружа бројне добробити за здравље.

Зашто су љуте папричице здраве?

Sexy девојка са љутом папричицом
Фото: Shutterstock, илустрација

Kапсаицин папричицама даје не само љутину, него и посебна лековита својства због којих их можемо сврстати међу најздравије намирнице света.

Делују антиупално

• Захваљујући капсаицину, чили има антиупална својства. Kапсаицин снажно блокира супстанцију П, која је повезана са упалним процесима у организму. Редован унос чилија може служити као одлична превенција артритиса.

Спречавају бол

• Најновија истраживања потврђују да чили делотворно смањује бол изазван артритисом, псоријазом и дијабетичком неуропатијом.

Подстиче здравље кардиоваскуларног система

• Показало се да љуте папричице смањују ниво холестерола и триглицерида те спречавају стварање крвних угрушака. Kултуре које широко примјењују чили имају много мањи постотак срчаних болести, можданог удара и тромбозе.

Побољшавају пробаву

• Према ајуверди, љути укус стимулише апетит и побољшава пробаву. Храна која се добро пробавља даје телу неопходне нутријенте и енергију, док храна која се не пробавља добро, ствара токсине. Због тога, добра пробава је кључна за наше здравље.

Млада жена лежи у љутим паприкама
Фото: Shutterstock, илустрација

„Хране” наш имунитет

• Јаркоцрвена боја чили папричица сведочи о високом садржају бета-каротена, или про-витамина А. Само неколико кашичица чилија дневно даје телу екстра дозе витамина Ц и А које су битне у превенцији инфекција.

Спречавају рак простате

• Истраживања рака простате су показала да капсаицин делује као прави „убица” станица рака. Након четири недеље терапије капсаицином, код већине животиња заустављен је раст станица рака простате, а величина тумора је значајно смањена. За превенцију рака простате препоручује се узимање 400 мг капсаицина три пута недељно.

Подстиче мршављење

• Љути укус који имају чили папричице, повећава термогенезу — стварање топлоте у организму. Процес термогенезе захтева потрошњу додатних калорија, што резултира губитком масних наслага.

Спречавају чир на желудцу

• Дуго се времена погрешно сматрало да унос љуте хране узрокује чиреве на желуцу. Данас је потврђено да љуте папричице не само да не узрокују чиреве, него их спречавају зато што убијају штетне бактерије и стимулишу стварање заштитних желудчаних сокова.

 

Извор: srbijadanas.com

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,864ПратилацаЛајкуј
4,535ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб