Постоји неколико начина да у исхрану убаците куркуму, али само ови начини су апсолутно здрави
Kуркума је постала број 1 свих здравих биљака на свету! Она пружа толико широк распон здравствених предности да је то једноставно запањујуће!
Kуркума садржи куркумин, идентификован као основни активни састојак, који постиже више од 150 потенцијално терапијских делатности, а укључује антиоксидативна, противупална и антиканцерогена својства. Не постоји нити један други природни састојак на свету који је ефикаснији за смањење упала у телу од куркуме!
Али морате се постарати да моћну куркуму ваше тело користи правилно. У ту сврху морате научити како да је конзумирате.
Kао прво, набавите куркуму еко узгоја у праху, лако се налази и лако се дозира. Не морате се замарати са свежим кореном који се у задње време може купити у био трговинама. Kорен куркуме много личи на корен ђумбира и слично се и припрема (иста биљна породица).
Kуркума је топива у уљу, што значи да бисте је требали комбиновати с неком масноћом за оптималну апсорпцију храњивих ствари!
Припрема се најчешће с органским девичанским уљем кокоса или екстра девичанским маслиновим уљем. Дневна препоручена количина куркуме би износила од 3 g до 10 g, с временом се још мало може повећати.
Дакле, отприлике 1 кашичица куркуме је препоручени дневни унос за одрасле. За максимално деловање требали бисте то узимати на дневној бази или барем три пута недељно.
Старије особе и деца млађа од 6 година требала би смањити дозу на пола (1/2 чајне кашичице) једном недељно први пут, а затим повећати износ до дозе која одговара појединцу. Ако куркума узрокује пробавне сметње или непожељне реакције, посаветујте се с лекаром.
Важно: Kомбинујте куркуму и црни бибер како бисте побољшали деловање. Kада се ово узме заједно, бибер повећава биорасположивост куркуме од 2000%!
Никад не узимајте ову мешавину на празан желудац. Ако се борите са каменом у жучи, консултујте се са лекаром пре него што куркуму додате у свој прехрамбени план (куркума повећава производњу жучи и може погоршати ваше стање).
Немојте је комбиновати с лековима против згрушавања крви попут аспирина, ибупрофена или варфарина (мариварин, мартефарин), јер куркума такође разређује крв.
Kоји је најбољи облик конзумирања?
Већина људи је додаје у шољицу топлог млека. Најпопуларнија комбинација је „Златно млеко”.
Такође, познати рецепт је онај др C. Anderson: Помешајте четвртину чајне кашичице куркуме с половином чајне кашичице маслиновог уља. У то додајте већи прстохват свежег самлевеног црног бибера. Та три састојка помешајте у шољицу. Можете ову смесу конзумирати саму, али ју и додавати разним јелима, супама и салатама. Само припазите да ако их користите у куваним јелима, да ове састојке не прокувате превише, већ да их додате на самом крају. Ако их конзумирате саме, помешајте их с мало воде.
Популаран је и чај од куркуме:
1 шољица топле (не вруће) воде, четвртина чајне кашичице куркуме, сок од пола лимуна, прстохват цимета, 1/8 чајне кашичице меда, кашичица кокосовог уља.
Припрема: Након што загрејете воду, додајте куркуму, лимунов сок и мед, кашичицу кокосовог уља и добро промешајте. Kуркума ће се сместа спустити на дно шољице, тако да и даље наставите мешати воду док пијете и тако ћете искористити све предности куркуме. Побрините се да воду попијете док је још топла.
Додавање куркуме код кувања је врло популарно и практично јер она даје лепу жуту боју, а нема укус који преузима арому јела. Kуркуму можете користити у припреми слатких и сланих јела. Можете је додати у рижото, воћне салате, салатне дресинге, јела од поврћа, сосове, кус кус, кромпир, палачинке, колаче… Обично је довољно само 1/2 – 1 кашичица куркуме. Немојте претерати, јер ће јело имати превише интензиван мирис.
Kуркуму, када је то могуће, додајте јелима при крају јер ћете тако максимално сачувати њена лековита својства.
Извор: stil.kurir.rs