Тимочка КрајинаЗајечарКомад „Месец дана на селу” ужичког позоришта изведен на 59. Фестивалу „Јоаким...

Комад „Месец дана на селу” ужичког позоришта изведен на 59. Фестивалу „Јоаким Вујић” у Зајечару

Комад „Месец дана на селу” ужичког позоришта изведен на 59. Фестивалу „Јоаким Вујић” у Зајечару

Зајечарска публика је, у оквиру Фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић”, шесте такмичарске вечери, уживала у у комаду ,„Месец дана на селу”, Ивана Сергејевича Тургењева у извођењу Народног позоришта из Ужица.

Редитељ Милан Нешковић описује представу као магично реалистичну трагикомедију која се бави емотивним превирањима, егзистенцијалним проблемима, оствареним и неоствареним животима. Како је рекао на округлом столу критике, у прошлој сезони режирао је два Руса, Тургењева и Чехова.

„Поента је да је Тургењев овај комад конципирао на опасним везама и ту је драматургију донео у Русију. Тада је третирана као нека лагана мелодрама, а ја мислим да овај комад поседује много више од тога. Он се бави пре свега темом недостатака људске емпатије, учмалости, пролазности, као и питањем где сам ја у сопственом животу. Иначе било ми је веома лако да радим овај комад јер сам већ радио са неким глумцима из овог ансамбла. Идеја ми је била да испричам ову причу из визуре служавке коју глуми Тијана Карајић. Мислим да смо драматуршки јако добар посао одрадили. Експозицију представе смо поставили тако да се ништа не дешава прва два чина, а онда смо успели да је убрзамо и много тога кажемо управо кроз лик служавке. Она је једини лик који нема никакву наду да ће јој живот бити бољи и лепши, шта год се догодило у тих месец дана на селу. Оригинални наслов је ’Месец на селу’, а ми смо додали ‘дана’. Мислим да смо успели да ‘степску’ љубавну сагу Тургењева, временски и просторно приближимо данашњем тренутку. Иначе хвала селекторима што су за овогодишњи Фестивал изабрали две моје представе (Нешковић је режирао и представу ’Сан о завичају’). Јако сам поносан што су то две сасвим различите представе на први поглед, али опет постоје сличности, попут концепта музике. Свака сцена у комаду почиње из неке ситуације и радње, где управо та музика која се дешава на почетку, даје контекст стања ликова који се појављују и смењују”, рекао је Милан Нешковић.

Бојана Зечевић, глумица која тумачи лик Наталије Петровне, рекла је на округлом столу критике да је презадовољна сарадњом са редитељем представе.

„Мени је било дивно. Нешковић је темељан, озбиљан редитељ са одличним смислом за хумор, што је мени посебно важно. Током рада на представи постали смо пријатељи. Он је човек који је дошао са јасним циљем и идејом, а ми смо га као глумци пратили, унели своју креацију и тако помогли да обликујемо ову представу, која ће се, надам се, дуго играти”.

У представи „Месец дана на селу” Алексија Николајевича игра млади глумац Дејан Максимовић, који је рекао да је уживао радећи овај комад.

„Јесте ово велико штиво, али ми смо га направили да постане једноставније. Ја сам дипломирао пре четири године и драгоцено је да се после академије деси неки редитељ који ти отвори видике и поведе неким правим путем. Био је ово велики задатак, с обзиром на то да је реч о делу једног руског класика. Али ми смо га поједноставили, осавременили и све је било некако лако и питко”.

Истог је мишљење и млада глумица Вања Ковачевић, која је истакла да јој је ово драгоцено искуство.

„Редитељ је знао шта хоће и био је увек отворен за предлоге, што нам је олакшало и учинило да заједно дођемо до многих решења. Ова представа је наш заједнички рад”.

На округлом столу критике говорио је и драмски писац и редитељ Жељко Хубач, који није крио одушевљење.

„Вечерас сам погледао генијалан драматуршки поступак у прва два чина. У другом делу сам схватио из чије визуре се гледа прича. Све иде јако брзо и све те сустиже. За овако нешто потребно је одлично познавање Тургењева, као и глумачког ансамбла. Ви сте испричали причу о људској несрећи из визуре Тургењева који мирише на Чехова. Ја сам захвалан на томе и овакве представе ми враћају наду у будућност позоришта”.

Поред поменутих глумаца у представи играју: Игор Боројевић, Дивна Марић, Ивана Павићевић, Вахидин Прелић, Хаџи Немања Јовановић, Тијана Караичић Радојичић и Јанко Радишић. Драматуршкиња је Јелена Мијовић, сценографију потписује Андреја Рондовић, костиме Биљана Гргур а композитор и пијаниста је Игњат Милићевић.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб