Књижевник Ратомир Рале Дамјановић одржао у Зајечару рецитал посвећен Кости Чаушу

Ратомир Рале Дамјановић, књижевник, радио-новинар и један од најбољих рецитатора, после више од 30 година поново је говорио стихове, и то данас у Зајечару.

У поздравној речи, директор Установе „Зоран Радмиловић“ Владимир Ђуричић исказао је велико задовољство што Рале Дамјановић, новинар, песник, легендарни рецитатор гостује у Зајечару после много година и што рецитал посвећује Кости Чаушу, Зајечарцу, који је оставио неизбрисив траг у култури Зајечара.

Као велики пријатељ Косте Чауша, Дамјановић је у улици која носи његово име, одржао рецитал посвећен Кости. Говорио је, поред осталог, стихове из песме „Два пријатеља” Матије Бећковића, затим песму „Шекспир” румунског писца Марина Сорескуа, као и „Реквијем самом себи“ Боре Ђорђевића.

Догађају су, поред осталих, присуствовали Костин син Саша Костадиновић и ученици зајечарске Економско-трговинске школе.

Рале Дамјановић је објавио двадесетак књига. Проза му је објављивана на шпанском, енглеском, кинеском, италијанском, немачком, македонском и грчком језику. За свој књижевни, културни и новинарски рад добио је бројна признања. Дамјановић је 30 година, попут грчких рапсода, професионално казивао поезију, негујући ауторски приступ рецитацији. У Театру поезије Београда играо је Едгара Алана Поа у представи „Неверморе, неверморе”. Када су се у Југославији распламсали ратови, престао је са казивањем стихова, одржавши 2. априла 1992. године у Кући Ђуре Јакшића у Београду последњи рецитал „Човек пева после рата – Дис и По”.

Дамјановић проучава естетику говорних облика уметничког текста. Предаје на Учитељском факултету у Београду, студентима друге године, изборни предмет Казивање уметничког текста.

У Позоришном музеју у Зајечару вечерас од 19:00 сати, биће представљена Дамјановићева четврта књига приповедака „Алцхајмер кафе”, у издању новосадског „Прометеја”. У првом делу књижевне вечери биће речи о новим приповеткама, а у другом ће Рале говорити стихове.