Књажевачком Удружењу “Извор” диплома и три златна нивоа

Удружењу „Извор” из Књажевца диплома и три златна нивоа са МИРК-а

Мултиетнички хоби клуб “МИРК” из Суботице и Форум жена “Мали Иђош” организовали су Међународну изложбу ручних радова и колекционарства, популарни МИРК. Овом приликом, награђено је и Удружење „Извор“ из Књажевца.

Суорганизатор је Секција за ручне радове “Далија”, активна у оквиру КУД “Петефи Шандор” из Малог Иђоша.

Удружење за неговање традиције “Извор” из Књажевца представило се на МИРК-у колекцијом кецеља, хаљина и јастука и награђено је Златним нивоом за етно хаљине, Златним нивоом за везене јастуке и Златним нивоом за колекцију аутентичних кецеља.

„Ако гледамо сајмове за ових 20 година где ми наступамо и идемо, ово је једна највећа манифестација, не по броју људи и посетилаца, него по броју изложених радова и њиховој раскоши. Зато се и зове Међународна изложба рукотворина. Ту излажу и колекционари. Изложба садржи преко две хиљаде радова, ради се искључиво о везу, различитим техникама веза, али су ту и колекционари, сакупљачи, и то је нешто веома ретко што се може видети. Желела сам да прикажем како изгледа тимочки вез, а носила сам и 26 пари чарапа везених тимочким везом. Следеће године, Боже здравље, на отварању добијамо мајсторско писмо јер смо сад стекли звање мајстора”, поручила је Љиљана Михајловић, председница Удружења „Извор“ из Књажевца.

Колекција кецеља књажевачког Удружења “Извор” броји 42 кецеље, међу којима су косовске кецеље, кецеље из Буџака, Заглавка и Тимока. Рађене су на плишу са свилом, на машиници, а има и тканих кецеља, међу којима је највреднији примерак стар 126 година.

Манифестација окупља близу две хиљаде учесника са територије целе Војводине, из уже Србије, као и из Мађарске и Хрватске. Мали Иђош био је домаћин ове манифестације од 10. до 14. априла 2023.