ВестиКако сачувати свеже намирнице у фрижидеру

Како сачувати свеже намирнице у фрижидеру

Жена држи чери парадајз
Фото: Pixabay, илустрација

Како је фрижидер један од кухињских апарата који најчешће користимо, редно је позабавити се и о начинима одржавања намерница у њему. Како би избегли непријатне мирисе и кварење хране, битно је да знамо како да што боље организујемо простор у фрижидеру.

Често нам се деси да неке од намирница склонимо на дну фрижидера или у преградама, па тако сакривене од нашег видокруга, врло брзо заборавимо на њих. Да би сте уштедели новац, али и време, јер нећете свакодневно одлазити у куповину, прочитајте неколико савета како да сачувате свеже намирнице у фрижидеру и продужите њихов рок употребе.

Пластичне посуде за чување намирница

Пластичне или силиконске посуде, због своје практичности, у многоме олакшавају организацију намирница у фрижидеру. Данас се могу наћи у различитим величинама, прегледне су и лаке за одржавање. Уз то, лаке су за понети уколико имате већ спремљену храну у фрижидеру.

Савремени уређаји са својим преградама могу у многоме да помогну у очувању хране, као што је то случај са моделима познатих бендова (Liebherr фрижидери, LG, Bosch, Beko итд.). Раније су се кварљиве намирнице стављале на више полице, ближе комори за замрзавање, јер се мислило да је ту најбоља место да оне дуго потрају. Данас, у доба модерне расхладне технологије, није битно на којој полици стављате храну, свуда је подједнака температура у фрижидеру.

Млечни производи, али и неке врсте воћа и поврћа који су склони кварењу, уколико се не одржавају како треба, могу се лако укварити и на ниским температурама, ширећи притом непријатне мирисе. У херметички затворене посуде наслагане на полицама, смањује се ризик од прљања, просипања, кварења и непријатног мириса хране, али се пре свега чува ваше здравље и здравље ваших укућана.

Одржавање свежине воћа и поврћа

Свеже воће и поврће које испушта етилен, попут јабука, шљива, кромпира, парадајза, треба држати одвојено од остатка како не би дошло до кварења осталих производа. Трудите се да поврће попут зелене салате, першуна, краставца, спанаћа држите у посебним преградама одвојену од другог поврћа, јер су они пуни воде па су склони да се први кваре. Ово поврће, али и поврће попут купуса, шаргарепе паприке, чувајте у посебним одељцима намењеним за то или их можете чувати у кесама. Лук и кромпир можете држати у врећицама, али се ипак препоручује да их чувате ван фрижидера на неком тамнијем месту.

Што се тиче воћа, попут трешњи, кајсија и бобичастог воћа, њега у фрижидеру треба чувати или у преградама које се већ налазе у њему или у херметички затвореним посудама. Ово воће углавном може трајати до три дана. Остало воће попут јабука или тропског воћа може трајати много дуже, чак и није неопходно да се држи у фрижидеру.

Орашасти плодови, попут бадема, лешника, ораха, како не би ужегли, не треба држати у кеси, већ у пластичним посудама, те тако могу трајати у фрижидеру и до неколико месеци. Уколико имате и комбиновани фрижидер, орашасти плодови у замрзивачу могу трајати и до годину дана. У вратима фрижидера чувајте зачине, додатке јелу и сокове.

Чување млека и млечних производа

Млечне производе попут сира, кајмака и намаза треба држати у посебној посуди, обично на вишим полицам у фрижидеру. Обавезно поклопите посуде, како не би дошло до сушења и пребрзог старења, а потом и кварења. Такође, млечни производи склони су да упију мирисе осталих намирница из фрижидера уколико се не чувају на добар начин. Млади сир може трајати и до недељу дана, док зрео, тврд сир до неких месец дана.

Млеко је најбрже кварљива намирница која се може укварити, чак и на ниским температурама. Стога морамо водити рачуна о правилном чувању. Млеко се никада не ставља у вратима фрижидера како се не би покварило што због сталног отварања, што због тога јер је у вратима највиша температура. Дуготрајно млеко по отварању може да потраје до три дана, док свеже млеко треба скувати и охладити, потом покрити и чувати у фрижидеру на средњој полици.

Савети за чување меса и рибе

Свеже млевено месо, пилеће месо или месо сецкано на комаде у обавези сте да искористите ако стоји у фрижидеру у року од једног дана. Млевено месо и кувано месо у јелима може потрајати до два дана. Водите рачуна да месо покривате или држите у посуди са поклопцем.

Отворене конзерве рибе никако не би требало остављати у фрижидеру, али и враћати у исту амбалажу, јер може реаговати са металом и попримити његов укус. Најбоље је ставити у пластичну чинију која се може херметички затворити или уколико не може, прекријте је фолијом.

Рубу никако не остављати одлеђену дуже од дан, два у фрижидеру. А и уколико је остављате потребно је да је очистите и усолите, како се не би укварила. И сами знате да риба има свој специфичан мирис, постарајте се да је чувате у посуди са поклопцем, како мирис не би остао у фрижидеру.

Надамо се да смо вам мало помогли и да ћете, бар неке од савета, усвојити.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,864ПратилацаЛајкуј
4,535ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб