Kоја храна штити јетру, а која угрожава здравље овог органа!
Познато је да је јетра најзапосленији орган у телу и да је за њен рад неопходна и адекватна и правилна исхрана.
Ако не водите рачуна о томе шта уносите у организам, јетра је прва која ће да трпи, што може довести до здравствених тегоба.
Броколи
Kонзумирање поврћа чува јетру, а нарочито се то односи на броколи.
Нека истраживања упућују да штити од неалкохолне масне болести јетре. Ако вам се не једе сам броколи, можете га насецкати и помешати са исецканим бадемима или сувим брусницама. Укусан је и пропржен с белим луком.
Овсена каша
Богата је влакнима, те је веома корисна за нормално функционисање.
Истраживања су показала да помаже код мршављења а и губитка сала, што штити јетру од болести.
Зелени чај
Овај чај је препун катехина — врсте антиоксиданса, а неке студије показују да штити од неких врста рака, укључујући рак јетре.
У готовим чајевима или леденом чају нећете баш наћи толико катехина колико их има у свежем и врућем чају.
Вода
Вода је најважнија за здравље јетре. Ако жеђ гасите заслађеним соковима, покушајте да се окренете искључиво води.
Спанаћ
У зеленом лиснатом поврћу налази се антиоксиданс — глутатион, који помаже у одржавању исправне функције јетре.
Спанаћ је једноставан за припрему, а можете га користити и као главни састојак вечерње салате. Такође, можете га препржити са маслиновим уљем и белим луком, а затим посути пармезаном.
Бадеми
Орашасти плодови, а нарочито бадеми, богати су витамином Е, храњивим материјама за коју нека истраживања тврде да штите од болести масне јетре.
Осим тога, бадеми су добри за срце, те слободно зграбите шаку бадема, а можете их додати и у салату, чиме ћете јој дати хрскави укус.
Kафа
Две до три шољице кафе дневно, штите јетру од оштећења која узрокују претерани унос алкохола и нездрава исхрана, показала су истраживања.
Неке студије сугеришу и да кафа утиче на смањење ризика од рака јетре.
Ево шта треба да избегавате
Масна храна
Помфрит и пљескавице нису добре за јетру. Ако претерујете са конзумирањем намирница богате мастима отежаћете рад својој јетри. То доводи до развијања разних упала, које могу да узоркују ожиљке на јетри које су познате као цироза.
Превише шећера
Превише слатког може негативно да утиче на рад јетре тако што ће створити превише масноће која ће завршити тамо где вероватно не бисте желели. Зато олакшајте себи и слатке залогаје једите умерено и повремено.
Преслана храна
Телу је со преко потребна, али најчешће не у оним количинама у којима му је дајемо. Истраживања указују на везу исхране богате натријумом и фиброзом, прве фазе настанка ожиљака на јетри познате као цироза.
Себи ћете знатно помоћи тиме што ћете избегавати сухомеснате производе и масну храну. Док са друге стране, једите више поврћа.
Извор: stil.kurir.rs