Како ниацинамид утиче на вашу кожу?

Skincare је постао незаобилазни део рутине сваке особе, свеједно да ли је она јутарња или вечерња. Корејска козметика, као и њихова чувена рутина у 10 корака, постала је популарна широм света јер свака жена жели да очува младолик и здрав изглед своје коже.

Била она у 10 корака или само два, свака рутина ће вам нагласити да прилагодите производе вашем типу коже! Ниацинамид у облику серума или крема све више доминира полицама дрогерија и то с разлогом – његово дејство је вишеструко.
Уколико се интересујете за козметику, не може вам промаћи ниацинамид.

У наставку текста позабавићемо се детаљно њим, па вам предлажемо да наставите са читањем.

Упознајте се са ниацинамидом

Поред СПФ-а, козметичари саветују да се користе производи који садрже хијалуронску киселину која побољшава хидратацију и еластичност коже, колаген који одржава интегритет коже и пружа јој чврстину и еластичност, витамин Ц који побољшава тонус коже и смањује појаву пигментација и бора.

Међутим, нас интересује основно питање – шта је ниацинамид? Ниацинамид је облик витамина Б3 растворен уводи који се често користи у козметичким производима за негу коже. Помаже у регулацији производње себума (што је одлично за масну кожу), смањењу видљивости пора, ублажавању упала коже и смањењу хиперпигментације. Такође, ниацинамид побољшава хидратацију и добар је за целокупан изглед коже.

Ниацинамид је благ састојак и сваки тип коже ће га добро прихватити. Може се наћи у различитим производима за негу коже, као што су серуми, креме и лосиони.

Регулише претерано лучење себума

Особе које имају масну кожу, и уз то најчешће проширене поре, знају какве нелагодности претерано лучење себума може изазвати – митисере, бубуљице, па и озбиљније акне. То се дешава јер вишак масноће и мртве ћелије коже могу зачепити поре. Накупљање себума подстиче раст бактерија и тако настају митисери.

Оваква кожа се најчешче сија у Т-зони, што може изазвати додатне фрустрације. Ниацинамид може помоћи у регулацији количине себума који производе лојне жлезде. Он није лек намењен искључиво за акне. Он обнавља заштитну баријеру коже која може бити оштећена приликом коришћења јаких производа намењених искључиво за уклањање проблема које настају на кожи склоној акнама.

Приликом јачања заштитне баријере, он гради протеине у кожи и задржава влагу и тиме штити кожу од спољашње околине – загађења и УВ зрачења.

Поставља се питање – да ли је ниацинамид добар за суву кожу? Одговор је да свакако јесте, јер појачава хидратантна својства хидратантних крема, те сува кожа тако боље задржава влагу.

Помаже вам да успорите старење коже

Ниацинамид има способност да помогне организму да изради кератин. Кератин је протеин помоћу којег кожа остаје чврста и младолика. Тако ниацинамид ублажава знакове старења, као што су фине линије, боре, промена боја коже.

Приликом старења, кожа може развијати тамне мрље или неуједначен тен. Ниацинамид смањује хиперпигментацију коже, као и упалне процесе (црвенило и иритацију), и тако уједначава тон коже.

Он такође подржава производњу колагена и кермаида и тиме побољшава еластичност коже. Старењем, кожа губи способност задржавања влаге, што може довести до суве и опуштене коже. Захваљујући ниацинамиду, кожа боље задржава влагу и више је хидрирана – самим тим и еластичнија.

Када и како се правилно користи ниацинамид

Ниацинамид не захтева да се користи у посебним околностима – можете га наносити у било које доба дана. Он може бити део и ваше јутарње и вечерње рутине. Стручњаци саветују да се након умивања лица и тоника (уколико га користите), стави ниацинамид серум, затим хидратантна крема и крема са заштитним фактором, па онда шминка.

Уколико је у питању вечерња рутина, након ниацинамида, последњи корак ће вам бити хидратантна крема или нека друга крема која је прилагођена вашем типу коже.

Ниацинамид је захвалан јер се може користити у комбинацији са различитим састојцима и производима без изазивања иритације. У комбинацији са салицилном киселином, хемијским пилингом, која може кожу учинити сувом, ниацинамид одржава здраву равнотежу тако што не дозвољава киселини да изазове нежељене ефекте.
Када уврстимо нови скинцаре производ у нашу рутину, наравно да смо нестрпљиви да видимо прве знакове његовог делања. Студије тврде да се бенефити овог производа могу одмах уочити након коришћења али да је обично потребно 8-12 недеља за крупније, очигледније промене.

Ако размишљате о укључивању ниацинамида у своју рутину неге коже, прво би требало да обавите тест на малом делу коже како бисте били сигурни да нема негативних реакција (иако смо већ нагласили да је ниацинамид нежан састојак за кожу).

Такође, увек је пожељно консултовати се са дерматологом или стручњаком за кожу пре него што се одлучите за овај производ, поготову ако имате осетљиву или проблематичну кожу. Све наведене предности заједно доприносе томе да ниацинамид постане незаобилазни корак током бриге о здрављу вашег лица.