Тимочка КрајинаКњажевацЈедна од најбољих средњих школи у Србији добила Мејкерс лаб – образовање...

Једна од најбољих средњих школи у Србији добила Мејкерс лаб – образовање будућности стигло и у Књажевац

Отварање Мејкерс лаба у Књажевцу

Техничка школа у Књажевцу основана је пре више од 90 година, 6. јуна. Симболично данас, у овој школи, Група за образовање отворила је учионицу будућности у којој ће ученици заједно са наставницима моћи да уче кроз искуство и иновирају.

У Књажевцу је отворен шести Мејкерс лаб у Србији, а до сада су овакве савремене учионице отворене у Чачку, Зајечару, Вршцу, Лесковцу и Руском Крстуру. До краја године биће отворено још девет Мејкерс лабова.

Отварање Мејкерс лаба у Књажевцу

Након недавног отварања учионице будућности у Руском Крстуру, представници Групе за образовање посетили су Техничку школу у Књажевцу, у којој ће ученици од сада имати прилику да кроз активности у Мејкерс лабу развијају интересовање за науку, истраживање и стичу вештине у области иновација, предузетништва, надограде тимски дух и повежу се са другим школама, привредом и грађанским иницијативама. У јединој стручној школи у Књажевцу сви присутни су поред новог Мејкерс лаба могли да виде и тренинг центар школе који се налази поред новоопремљеног простора.

Јована Цветковић – председник Ученичког парламента у Техничкој школи у Књажевцу

„Сматрам да ће оваква савремена учионица свима користити, од машинске струке до економске струке. Ово ће нам омогућити да оно што учимо у теорији, применимо у пракси“ рекла је Јована Цветковић, председник Ученичког парламента у Техничкој школи у Књажевцу.

Вукан Јоксимовић – ученик

„Овде можемо да се дружимо, да пројектујемо нове машине. Могу да стекнем нова знања која могу да употребим када завршим школу“, каже Вукан Јоксимовић, ученик.

Јанко Николић – ученик

„Можемо више времена да проводимо овде и уз помоћ наставника који су нам ментори можемо да дођемо до нових знања и савладамо нове вештине“, рекао је Јанко Николић, ученик.

Отварање Мејкерс лаба у Књажевцу

У својој традицији дужој од 90 година, Техничка школа у Књажевцу константно је развијала сарадњу са локалном заједницом и привредом. Такође, подршка различитих организација и привреде резултирала је иновативним програмима, наградама и сарадњама. Једна од таквих је сарадња са организацијом Достигућа младих у Србији. Одлични резултати који су тимове ученика пласирали на такмичења попут Националног такмичења Пословни изазов и Пословни изазов западног Балкана, донели су школи и ђацима знање, искуства али и инвестиције.

Марија Јеленковић – заменица председника општине Књажевац

„Локална самоуправа и Техничка школа наставиће сарадњу као и до сада и Општина Књажевац ће помагати све што је потребно. Овде смо уз помоћ неких средстава реновирали салу и тоалете и неке учионице. Наставићемо са даљим улагањима у ову образовну установу. Надам се да ће ова школа изгледати кроз пар година боље и модерније“, истакла је Марија Јеленковић, заменица председника Општине Књажевац.

Отварање Мејкерс лаба у Књажевцу

У последњих пет година у школи су реализована значајна улагања. Нека од њих су спортски под у фискултурној сали, кожарска радионица опремљена савременим машинама и намештајем, специјализована рачунарска лабораторија, а у свим учионицама и библиотеци створени су услови за реализацију мултимедијалне наставе. У школи се реализује више од 180 часова различитих рачунарских предмета, чији је квалитет 2020. године унапређен опремањем једног од рачунарских кабинета са 15 нових рачунара. Отварањем Мејкерс лаба, школа ће бити богатија и за ласерску ЦНЦ машину, 3Д штампач, комплет за роботику и другу опрему, али и програме који се у њему реализују.

Отварање Мејкерс лаба у Књажевцу

О школи и значају Мејкерс лаба за њен рад говорили су и Иван Амон – директор школе и Сања Маркулин – наставница стручних предмета економске и туристичке струке и једна од координатора Мејкерс лаба.

Иван Амон - директор у Техничкој школи у Књажевцу

“Мејкерс лаб биће место на коме ће се окупљати и у коме ће стварати ученици не само Техничке школе, већ и ученици Књажевачке гимназије и свих основних школа у општини. Место у коме ће ученици своја теоријска знања преточити у иновативне идеје, практичне радове и финалне производе, и у коме ће настајати нове ученичке компаније и рађати се млади предузетници. И оно што је можда и најважније, надамо се да ће ово бити један од значајнијих чиниоца који ће допринети останку младих људи у Књажевцу, јер нас овај Мејкерс лаб ставља на мапу малоборјних школа у Србији које у овом тренутку имају овакве најсавременије услове за рад и стварање”, изјавио је Иван Амон, директор Техничке школе у Књажевцу.

Сања Маркулин – наставница стручних предмета економске и туристичке струке и једна од координатора Мејкерс лаба

„У овој учионици осећаћемо се слободно, радићемо са нашим ученицима и мотивисати их и да све њихове идеје претворимо у производе без обзира да ли ће то бити успешно или не. Школа има пет образовних профила, а сада уводимо и шести, тако да имамо ученике са различитим знањима“, казала је Маркулин.

У име Групе за образовање присутнима су се обратили Дарко Радичанин – директор Достигнућа младих у Србији, Данијела Вучићевић – руководитељка за програмске активности Центра за промоцију науке и Милош Ђуричанин – директор стратегије и развоја Нордеус фондације.

Дарко Радичанин – директор Достигнућа младих у Србији

„Годинама уназад, Техничка школа у Књажевцу једна је од најактивнијих школа у нашим програмима предузетничког образовања чему сведоче бројна признања ученицима и наставницима. Зато ми је изузетно драго што смо данас у прилици да одамо признање и самој школи кроз опремање простора који ће будуће генерације охрабрити у њиховим предузетничким иницијативама а наставницима олакшати увођење иновативних наставних метода“, истакао је Дарко Радичанин, директор Достигнућа младих у Србији.

Данијела Вучићевић – руководитељка за програмске активности Центра за промоцију науке

„Драго ми је што смо на оваквом једном креативном месту, месту за стварање нових прича, умрежавања идеја и креирања прототипова. Оно што ми је било јако занимљиво јесте да је Дан ове школе 6. јун, а ово је шести Мејкерс лаб у Србији. Драго ми је што ћемо овде развијати многе новитете и желим вам много иновација на којима ћете радити тимски“, рекла је Данијела Вучићевић.

Милош Ђуричанин – директор стратегије и развоја „Нордеус” фондације

„За нас је битно да видимо овакву добру сарадњу између једне школе и локалне самоуправе. Као Група ујединили смо се да подржимо образовање, и то је једна од најбитнијих ставки у Србији“ поручио је, између осталог, Милош Ђуричанин.

Отварање Мејкерс лаба у Књажевцу

Централна тема иницијативе Мејкерс лабова је удруживање свих делова друштва за боље образовање наредних генерација, као једног од кључних начина за напредак и одрживост целог друштва. У томе примером воде и неке од компаније које су ове године придружиле и удружиле као национални партнери, како својим знањем, тако и производима. То су компаније Хенкел, Таркетт и Рома цомпанy који на овај начин помажу да ученици и наставници раде у што квалитетнијим условима. Изградњу мреже Мејкерс лабова у школама широм Србије финансијски подржава и НЦР фондација.

Отварање Мејкерс лаба у Књажевцу

Школа која поставља стандарде у региону и шире

Од свог оснивања, школа непрекидно иде у корак са савременим тенденцијама у образовању, мења се и развија, уводи нове струке и образовне профиле, са циљем одговора на потребе локалне средине и региона. Ученици су учествовали у бројним међународним и националним такмичењима, у оквиру којих су освајали призања али и развијали савремене приступе решавању проблема и реализацији идеја кроз активности и рад са вршњацима из целе Србије али и иностранства.

Отварање Мејкерс лаба у Књажевцу

Међународни образовни Еразмус+ пројекти ученицима и наставницима омогућили су да закораче у свет образовања ван граница Србије, али и да га доведу у Књажевац и Техничку школу. Повезивали су се са школама из Бугарске, Португалије, Румуније и Италије. Ученици и наставници путовали су у Италију и Португалију, дружили се и учили, а прошле године ђаци и наставници из ових земаља посетили су Књажевац. Школа на тај начин гради јединствена искуства за своје ђаке али и светске трендове у области образовања приближава локалу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб