Изложба Аустријског културног форума „Чија је мустра бечка“ у Кладову

Отварање изложбе „Чија је мустра бечка“, путјуће поставке Аустријског културног форума, биће приређено данас (уторак 10. јануара 2023. године) у Библиотеци „Центар за културу“ Кладово.

Почетак је у 15:00 часова.

На отварању изложбе говориће: Адријан Фајкс – аташе за културу Аустријске амбасаде и директор Аустријског културног форума; Алеxандер Беетз – вођа пројекта #ЕУ за културно наслеђе и туризам; Саша Николић – председник општине Кладово и Жаклина Николић – директорка Библиотеке „Центар за културу“ Кладово.

У програму учествују ученици Основне музичке школе „Константин Бабић“ Кладово: Стефан Бирић, ученик 6. разреда (клавир); „Јосеф Лабор – Klavierstücke“, класа: проф. Златко Малички; Никола Гинић, ученик 6. разреда (хармоника); „Wolfgang Amadeus Mozart – Менует из опере ‘Дон Жуан'“, класа: проф. Никола Балановић.

Изложба ће бити постављена у холу Библиотеке до 31. јануара 2023. године.

Културна размена између Кладова и Аустријског културног форума траје већ 25 година и несумњиво се у пуном капацитету наставља интересантном изложбом.

Више од 100 милиона особа користи немачки матерњи језик. Службени језик у Немачкој, Аустрији, Лихтенштајну, као и у Швајцарској, Белгији и Луксембургу немачки језик је један од званичних. Међутим, постоје варијетети, тако да је нпр. 1951. године први пут објављен “Аустријски речник” са око 20 хиљада речи карактеристичних за аустријски варијетет. Такође, у српском језику има преко 30 хиљада истих и сличних речи које су преузете из немачког.

Колико има језичких разноликости и сличности може се открити баш помоћу 15 речи исписаних на плакатима.

На плакатима су представљени аустријацизми који се користе у српском језику и за њихов дизајн била је задужена Милица Ђоковић, док је илустрације урадио Марко Шерер.