Истина о убрзању метаболизма

Жена трчи како би убрзала метаболизам
Фото: Shutterstock, илустрација

Можда сте и ви чули да неки људи за свој вишак килограма криве спор метаболизам. Шта то уопште значи и да ли је могуће убрзати га?

То је помало сложен процес, али укратко и најједноставније, метаболизам је количина енергије или калорија која је нашем телу потребна да обавља важне функције. Што је метаболизам бржи, брже се сагоревају и калорија и губе килограми, док спорији метаболизам значи спорије сагоревање калорија, а вишак се таложи као масти.

Дакле, да бисте убрзали метаболизам и смршали, морате да сагоревате више калорија.

Покрените се

Најочигледније решење је да повећате физичку активност. ОK, није никаква тајна да ће вам вежбање помоћи да смршате, али оно што можда не знате је да ће вашем телу требати више калорија у том процесу изградње мишића. Другим речима, не само што ћете мршавити, већ ћете моћи и да једете мало више.

„За најефикаснију помоћ у трошењу калорија радите аеробне вежбе или вежбе снаге. То повећава сагоревање калорија током и после вежбања”, каже нутриционисткиња и дијететичарка Хелен Бонд. Она додаје да је важно да радите и вежбе снаге јер подизање тегова и коришћење сопствене тежине тела помаже у изградњи мишића.

„Што више мишића имате, то ће вам бити и бржи метаболизам, па ћете брже сагоревати и калорије, чак и у стању одмора”, додаје Хелен.

Митови

Иако се често говори о „суперхрани”, нутриционисткиња Хелен каже да нажалост не постоји никаква чудесна намирница за убравање метаболизма. Она истиче да је најважније да се храните здраво, да је исхрана балансирана и није превише рестриктивна када је реч о калоријама.

„Лабораторијске студије су показале да конзумирање чили папричица, зеленог чаја, грејпфрута, ђумбира, кафе и бибера убрзава метаболизам. Али, у пракси ове намирнице немају баш много везе са губитком килограма”.

Нутриционисткиња саветује да не будете превише рестриктивни када је реч о калоријама јер је важно да унесете онолико колико је телу потребно у стању одмора.

„Балансирана исхрана је важна јер често због мањка нутријената немате довољно енергије за вежбање”, додаје она.

Општа препорука је да жене уносе око 2.000 калорија дневно, а мушкарци око 2.500. Али, у зависности од старости и физичких активности, тај број потребних калорија може да варира.

Зачините храну…

Додавање љуте млевене паприке у храну ће вам мало помоћи да убрзате метаболизам и сагорите више калорија.

Научници верују да капсаицин, главни састојак љуте папричице стимулише метаболизам и загрева тело. Студија спроведена 2011. године је показала да људи брже губе килограме ако конзумирају љуту папричицу, а истраживање из 2014. је показало да нас ова папричица дуже држи ситим и спречава изненадну жељу за храном.

А шта је са јабуковим сирћетом?

Већ годинама уназад се прича да испијање јабуковог сирћета ујутру убрзава метаболизам, али није баш тако.

Нутриционисткиња каже да јабуково сирће можда може мало да помогне јер ће вас дуже држати ситим и регулисаће ниво шећера у крви. Ово сирће доказано смањује брзину којом глукоза или шећер доспева у крвоток и тиме снижава ниво шећера у крви.

Друга истраживања су показала да јабуково сирће може мало да смањи апетит и помогне код варења, али…

„Не можете једноставно да пијете јабуково сирће и једете шта желите, колико желите, и надате се да ће деловати као магична пилула за мршављење. Студије су показале да ће можда смањити жељу за храном и дуже вас држати ситим, што значи да ће вам се мање тражити грицкалице и бићете мање склони преједању”, објашњава дијететичарка Сара Флауерс.

 

Извор: mondo.rs