На градском тргу у Зајечару, поново је заживела права магија укуса и мириса, јер је организован Гастро караван „Лепоте и Укуси Зајечара”, манифестација која се одржава у оквиру тродневног базара и која окупља љубитеље домаћих специјалитета из свих крајева Србије.
Овај догађај није само празник за непце, већ и права прослава традиције, заједништва и љубави према кулинарству.
Директорка Туристичке организације града Зајечара Драгана Гогић Рајковић, с поносом истиче да се ове године у оквиру Гастро каравана „Лепоте и Укуси Зајечара” представило преко 150 излагача.
„Сваке године дајемо прилику кулинарским мајсторима из целе Србије да на нашем тргу прикажу све оно најбоље што њихов крај нуди. Ове године, Зајечар је права престоница укуса – од Златибора до Сврљига, од севера до југа, па чак и из суседне Мађарске, сви су овде да поделе део своје традиције”, каже Гогић Рајковић.
Посетиоци су очарани мирисима свеже припремљених јела. Ту је шиноторски паприкаш и рибља чорба од сома из Сенте, коју са пуно љубави припрема прошлогодишњи „Краљ каравана“ Горан Балог. Он истиче да је ово прилика да Зајечарци и њихови гости пробају нешто ново, укусно и другачије – право кулинарско благо са севера Србије.
„Припремам свињски паприкаш и рибљу чорбу од сома, то је кухиња са севера Србије. Желимо да преставимо и нашу храну са севера, иначе сва та храна са балканског подручја је врло слична и сви воле да једу”, поручио је Горан Балог, Удружење „Паук” из Сенте.
„Спремамо певца, паприкаш, са мамаљигом односно палентом. То се сервира поред паприкаша и то је традиционална мађарска исхрана”, каже Ана Штрабан из Мађарске.
Поред Балогових специјалитета, посетиоци могу уживати у чувеној златиборској пршути, сврљишком белмужу, кривовирском сиру, влашким плашинтама, као и у разноврсним домаћим винима и ракијама које освајају срца и најзахтевнијих гурмана.
Сваки залогај прича своју причу, доносећи са собом дах краја из којег потиче. Али, Гастро караван „Лепоте и Укуси Зајечара” није само прича о храни, већ овај тродневни базар пружа прилику и за уживање у рукотворинама. Грнчарија, биљни производи, уникатни комади дрвеног намештаја, украјинске вунене рукотворине – сваки штанд нуди нешто посебно, нешто што носи део душе оних који су то створили.
„Донели смо сухомеснату робу, коју радимо на традиционалан начин. Ово је наш породичан бизнис. Радимо искључиво све на традиционалан начин, без хемије. Сваки производ има укус карактеристичан као стари производи наше традиције. Имамо све, кобасице, суви врат, пршуту, искључиво на буковом дрвету све сушимо. Све је строго контролисано”, казао је Жељко Сладојевић из Темерина.
„Клуб ’Дивље сокаче’ из Лубнице постоји око годину и по дана, али трудимо се да будемо што активнији на свим догађајима у граду. Организујемо и први мого скуп 20. и 21. септембра. Очекујемо велики одзив наших пријатеља бајкера и имамо већ најаве да ће доћи доста бајкера из околних земаља. Имамо 22 члана и 17 активних возача. Иначе, ово је породичан Мото клуб, јер су оснивачи три породице бајкера”, рекао је Јовица Мартић, председник Мото клуба „Дивље сокаче” из Лубнице.
„Овде смо представили џемпере, чарапе, прслуке и разне друге производе од вуне. Роба је углавном из Украјине, јер сам ја Украјинац и често долазимо у Зајечар”, каже Александар Лазаренко.
„Имамо ликере, ракије и друге домаће производе. Ударни артикли су маст од јазавца и сирће од дивље јабуке који су добри за здравље. За организаторе имам само речи хвале. Ово је, мислим, до сада најбоље организован базар”, рекао је Стојан Милошевић из Медвеђе.
Директорка Гогић Рајковић је у знак захвалности добила предивну торту у облику зајечарског пива, коју су припремиле вредне руке чланица Удружења грађана „Булевар 023” из Зрењанина. Ова торта није само слатки дар, већ симбол заједништва и креативности које овај догађај са собом носи. Гастро караван „Лепоте и Укуси Зајечара” је много више од обичног сајма – то је манифестација која окупља људе, буди емоције и подсећа нас на богатство наше кулинарске традиције.
Најбољи слаткиш спремило је Удружење жена „Булевар 023” из Зрењанина, које су припремиле кестен пире. Најлепши осмех имао је Предраг Ницић Ница, старешина ОИ „Ђорђе Симеоновић” из Зајечара. Најукуснију питу на „Гастро каравану” припремило је Удружење „Игњат” из Књажевца. Најкреативнији штанд имало је Удружење жена „Булевар 023” из Зрењанина. Нај специјалитет Гастро каравана био је певац на дивљачки начин, ког је припремила гошћа из Мађарске. Најшармантнија учесница била је Мирела Њагојевић. За краљицу Гастро каравана „Лепоте и Укуси Зајечара” 2024. године у Зајечару проглашена је Драгана из Пирота, а за краља проглашен је Јовица из МК „Дивље сокаче”. Специјалну награду добили су представници из Сврљига који су припремали белмуж.
На овогодишњем Гастро каравану, наступили су најмлађи из Фудбалског клуба „Тимок”, из Кошаркашког клуба „Бин”, као и зајечарске гимнастичарке. Такође, наступили су и предшколци Предшколске установе „Ђулићи” из Зајечара.