Ево зашто се стрептококне инфекције тешко лече

Жена кашље и осећа бол у грлу
Фото: Pixabay, илустрација

Ново истраживање открива један од могућих разлога због којих се инфекције изазване стрептококама лече релативно тешко и зашто у таквим случајевима морате да испратите савете лекара од првог до последњег слова.

Наш имуитет је врло софистициран одбрамбени систем, али бактерије и вируси који нас нападају развили су врло мудре начине да га преваре.

Најсвежији пример тиче се стрептокока, за које се испоставило да користе остатке црвених крвних зрнаца која су разорили да се камуфлирају и на тај начин избегну „освету“ ћелија имуног система.

Стрептокок групе А је најраспрострањенији, изазива, између осталог гнојну ангину која, иако непријатна, сама по себи није нарочито озбиљна. Али, бактерије из исте ове групе понекад нападају и крв, плућа или мишиће. Код људи чији је имунитет ослабљен неким хроничним болестима, на пример, инфекција неким од стрептокока групе А може бити и смртоносна.

Јако је важно да терапију коју вам је лекар преписао узимате до краја, без обзира на то што ће симптоми вероватно нестати већ после два или три дана, као и да поновите брисеве носа и грла, уколико је стрептокок ту изолован, после седам дана од завршетка антибиотске терапије.

Процењује се да годишње око пола милиона људи умре од последица инфекција овим бактеријама, од чега највише у Африци.

На Универзитету Калифорније у Сан Дијегу спроведено је истраживање механизама које стрептококне бактерије користе да избегну механизме одбране нашег организма. Испоставило се да оне могу да ослободе молекуле који се закаче за црвена крвна зрнца, или да чак „распоре“ ове ћелије и тако се камуфлирају још боље, јер их ћелије имуног система онда теже препознају, преноси „IFL Science”.

Инфекције изазване стрептококама из групе А лече се углавном пеницилинским лековима, и иако ове бактерије, на срећу, још нису постале отпорне на антибиотике генерално, расте број случајева неуспешног лечења. Научници се надају да ће ово ново откриће које се тиче „понашања“ бактерија из ове групе допринети бољем лечењу ифекција и смањењу броја смртних случајева.

 

Извор: mondo.rs