Ево шта треба да једете да бисте сачували здраве очи и добар вид

Жена због проблема са видом масира нос
Фото: Shutterstock, илустрација

Намирнице богате антиоксидантима су „пун погодак“, али за добар вид неопходни су нам и други важни нутријенти. Ево шта би требало редовно да се нађе на вашем јеловнику.

Вид користимо сваког тренутка у будном стању, али врло често не обраћамо пажњу на здравље ока све док не приметимо неки проблем. Пошто не би требало добар вид да узимате здраво за готово, доносимо вам списак нутријената који ће вам помоћи у превенцији офталмолошких проблема. Ево шта треба да једете да бисте спречили обољења ока и слабљење вида.

Витамин Е важан је за мрежњачу, а налази се у семенкама, воћу и биљним уљима која се добијају из семена.

Витамин Ц је добар за превенцију појаве катаракте, а има га у воћу и поврћу.

Витамин А штити површину ока, неопходан је за оштар вид, а добри извори овог витамина су џигерица, рикота сир, млеко и путер.

Цинк је минерал који у комбинацији са другим антиоксидантима доказано смањује ризик од макуларне дегенерације ока изазване старењем. Цинка има у плодовима мора, месу, орашастим плодовима и махунаркама, пасуљу и грашку, као и у печуркама.

Лутеин и зеаксантин су антиоксиданти који имају можда и најважнију улогу у очувању здравља ока, јер су неопходни за спречавање штетног утицаја слободних радикала на макулу (жуту мрљу). Добри су савезници у превенцији катаракте и влажне форме сенилне дегенерације макуле. Добри извори ових антиоксиданата су спанаћ, купус и поморанџе.

Селен је неопходан за правилно функционисање мрежњаче. Налази се у производима од интегралних житарица, риби и бразилском ораху.

Kоензим Q10 такође штити мрежњачу, а пошто се стварање овог коензима смањује с годинама, важно је да га особе које су због породичне историје под повишеним ризиком од старачких обољења ока узимају у довољним количинама. Добри извори коензима Q10 су риба, интегралне житарице и кикирики.

 

Извор: mondo.rs